közlekedés

2021.05.03. 10:29

Stabil emelkedés mutatkozik az e-matricák értékesítésében

Stabil emelkedés mutatkozik az e-matrica értékesítésben, az idei évre eladott autópálya-matricák száma meghaladta az egy évvel korábbit, 2021. április 30-ig – az előértékesítéssel együtt – mintegy 4,3 millió darab e-matricát adtak el – közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) hétfőn.

Gyõr, 2018. január 2. Egy autós e-matricát vásárol okostelefonnal Gyõr közelében, az M85-ös gyorsforgalmi út felhajtójánál 2018. január 2-án. Január elsejétõl díjkötelessé vált az M85-ös gyorsforgalmi út csornai elkerülõjének második szakasza. Szintén ettõl az évtõl érvényes, hogy a véletlenül díjköteles útszakaszra tévedõ autósok a fizetõs hálózatra lépéstõl számítva hatvan percig megvásárolhatják az e-matricákat, az idõkorlátot túllépve pótdíjat kell fizetniük. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

A közleményben felidézik, hogy a koronavírus-járvány hatására egy évvel ezelőtt csökkenni kezdett az e-matrica vásárlások száma, az értékesítést befolyásolta és jelenleg is befolyásolja a külföldi vásárlók hiánya. Ezzel együtt mégis fordulat állt be az elmúlt év azonos időszakához képest a vignetták értékesítésében.

Bartal Tamás, a NÚSZ Zrt. vezérigazgatója a közleményben elmondta, az elmúlt hét hétben stabil emelkedést mutatott a vásárlások száma mindegyik matricatípus, továbbá a magyar és a külföldi felségjelzésű járművek esetében is, ami bizakodásra ad okot.

A NÚSZ Zrt. adatai szerint a 2021. évre érvényes e-matricákból április 30-ig – a 2020. decemberi előértékesítéssel együtt – mintegy 4,3 millió darab kelt el.

Megközelítően éves országosból 482,5 ezer, megyeiből 1,83 millió, a haviból 429 ezer, a heti matricából pedig 1,54 millió darab fogyott.

Egy évvel korábban – ugyanezen időszakban – mintegy 4,16 millió darab e-matricát vásároltak az úthasználók.

A 2021. évre értékesített e-matricák száma az idei év első harmadának végére meghaladta az egy évvel korábban ugyanezen időszakban értékesített vignettákét, ami azért különösen jó eredmény, mert a 2019. december – 2020. februári időszak e-matrica vásárlásait még nem a pandémia határozta meg – írják a közleményben.

Bartal Tamás kiemelte, ez a pozitív változás összetett folyamat eredménye, gazdasági, társadalmi tényezőktől függ, azonban ahhoz, hogy idén már egy kicsit bátrabban indulnak útnak az autósok, vélhetően a koronavírus-járvány megfékezését célzó oltások beadásának alakulása, a lakosság átoltottságának növekedése is hozzájárul.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. a közleményben rámutat arra, hogy

az éves – országos és megyei – e-matricák népszerűsége a pandémia ellenére is töretlen, az idei évre április 30-ig értékesített éves vignetták száma nemcsak a 2020-as, hanem még a 2019-es vásárlási adatokat is meghaladta.

Részletezik, hogy 2019-es éves országos e-matricából 2019. április 30-ig – szintén az előértékesítéssel együtt – mintegy 443 ezer, 2020 hasonló időszakában mintegy 474 ezer, míg 2021-ben – szintén a hasonló időszakot tekintve – majd 482,5 ezer darab kelt el. A 2019-re érvényes megyei vignettákból pedig 2019. április 30-ig – szintén az előértékesítéssel együtt – majd 1,72 millió darab, 2020 hasonló időszakában közel 1,73 millió darab, míg 2021-ben – szintén a hasonló időszakot tekintve – majd 1,83 millió darab talált gazdára. Ez azt is jelzi, hogy

a közlekedők egyre hosszabb távra terveznek, és ezt a járványhelyzet sem befolyásolta.

A 2021. évre érvényes megyei matricák közül a legtöbb a Pest megyeiből fogyott, mintegy 1 millió darab kelt el, míg a Fejér megyeiből mintegy 200 ezer, a Győr-Moson-Sopron megyére érvényes vignettából pedig mintegy 131 ezer darab fogyott. Az előző évi adatokhoz képest a Pest megyei esetében ez mintegy 4 százalékos, míg a Fejér és a Győr-Moson-Sopron megyei esetében mintegy 10 százalékos növekedést jelent – tájékoztatott a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában