újraindul a gazdaság

2021.07.11. 08:50

A chiphiány ellenére is élénkülhet az ipar az elemzők szerint

Az ipari termelés fokozatos élénkülése várható a következő hónapokban, annak ellenére, hogy az ágazatban továbbra is gondot jelent a chiphiány, és nem szűntek meg a koronavírus-járvány okozta bizonytalanságok sem – vélték az MTI-nek az ipari termelés legfrissebb adatait kommentáló elemzők.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentése szerint idén májusban az ipari termelés volumene 39,1 százalékkal meghaladta az előző év májusának alacsony bázisszintjét, amely a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedésekkel volt összefüggésben. Munkanaphatástól megtisztítva

a termelés 40,2 százalékkal emelkedett.

A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 áprilisához képest 3,4 százalékkal nőtt. A termelés szintje hasonló volt, mint a járvány előtt, 2019 májusában. A közlemény szerint a jelentős bővüléshez a feldolgozóipar minden alága hozzájárult.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kiemelte, hogy az ipar képes volt ledolgozni májusban az áprilisi meglepetésszerű csökkenést. Szerinte különösen annak fényében rendkívül pozitív a májusi teljesítmény, hogy a gazdaság ezen területe jelenleg igen komoly nyomás alatt van. Ugyanis komoly ellátási problémák alakultak ki az alapanyagoknál és félkész termékeknél az elmúlt hónapokban.

A szakember szerint bár a 3,4 százalékos havi alapú növekedés némileg elmarad az ING várakozásától, a szektor mégis trendszerű javulást mutat.

Az elemzők felhívták ugyan a figyelmet arra, hogy az előzetes adat kevés részletet tartalmaz, de pozitívan szólak arról, hogy a járműgyártás mellett a többi húzóágazat is képes volt további növekedésre.

Virovácz Péter azzal számol, hogy tartós, de inkább mérsékelt növekedés lehet az ipari termelésben, az ellátási láncokkal és az alapanyagok beszerzésének nehézségével kapcsolatos problémák enyhülnek. Tekintettel arra, hogy az év első öt hónapjában csaknem 18 százalékkal volt magasabb az ipari kibocsátás, mint egy évvel korábban, így várhatóan az év egészét nézve is kétszámjegyű növekedést lehet majd látni majd a magyar iparban – jegyezte meg.

Molnár Dániel, a Századvég Gazdaságkutató makroemelemzője szerint is gondot jelenthet a chiphiány, valamint az ipari termelői árak gyors növekedése, azonban úgy látja, a külkereskedelmi partnerek újraindulása révén az ipari termelés az év hátralévő részében is érdemben hozzá tud majd járulni a gazdasági növekedéshez.

Mint írta, az éves, munkanaphatástól tisztított, mintegy 40 százalékos növekedés a tavalyi leállások miatti bázishatás miatt kevéssé informatív, ugyanakkor kedvező, hogy az áprilisi megingás után májusban jelentősen, havi alapon 3,4 százalékkal nőtt az ipari termelés volumene. Az ipari termelés szintje így már magasabban állt, mint a válság előtt.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint

már látszik az elhalasztott kereslet megjelenése, valamint a készletek feltöltése is, így a következő hónapokban további fokozatos élénkülésre számít az ipari termelésben, amit új – főleg az akkumulátorgyártáshoz és autóiparhoz kapcsolódó – kapacitások várható üzembe helyezése is támogathat.

A Takarékbank elemzője szerint a havi emelkedés, annak köszönhető, hogy a chiphiány miatti előző havi egyhetes leállást követően visszatért a Mercedes termelése. Júniusban azonban az Audi Hungária termelése állt le egy hétre a chiphiány miatt, így ismét csökkenés várható havi alapon. Az ipari termelés már tavaly októberben szinte teljesen kilábalt a járvány okozta válságból, májusban a tavalyi áprilisi mélyponthoz képest 65,2 százalékkal nőtt az ipari termelés – jegyezte meg.

Suppan Gergely felhívta a figyelmet arra, hogy az autógyárak termelése tavaly augusztus óta meghaladta a járvány előtti szintet, a következő hónapokban pedig kifejezetten biztató, hogy a járműgyártás új rendelései, valamint rendelésállománya az őszi hónapoktól jelentősen emelkedett, az autógyártók pedig a tavalyi harmadik negyedévtől kifejezetten kedvező eredményekről számoltak be – és a járvány miatti bizonytalanságok mellett – rendkívül kedvezőnek látják a rövid távú kilátásokat, amit azonban a chiphiány, és más ellátási és szállítási nehézségek árnyékolnak be.

Úgy véli, hogy az idén bázishatások és új kapacitások üzembe helyezése miatt érdemi, 15 százalék közeli növekedés várható, amit jövőre 8 százalék feletti növekedés követhet. Ennek megfelelően az idén az ipari termelés markánsan, akár 3 százalékpontnál nagyobb mértékben járulhat hozzá a GDP idei növekedéséhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában