újraindítás

2021.10.08. 14:27

Magyarország jó kompromisszumot ért el a globális minimumadóról (videó)

A gazdaság gyorsan vissza tudta nyerni azt a növekedési képességét, amellyel a járvány előtt rendelkezett, idén várhatóan 7-7,5 százalékkal, jövőre 5,5-6 százalékkal növekedhet a GDP – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az Amerikai Kereskedelmi Kamara üzleti fórumán pénteken Budapesten.

Magyarország is csatlakozott a globális társaságiadó-minimumról szóló megállapodáshoz – írja a Világgazdaság.

Varga Mihály pénzügyminiszter az egyezménnyel kapcsolatban úgy fogalmazott:

a globális minimumadó ügyében Párizsban elért magyar sikerről tudok beszámolni, mert az nem veszélyezteti a magyar gazdaság versenyelőnyét.

Az évek óta tartó tárgyalások hajrájához érve a pénzügyminiszter szerint három fontos pontban sikerült megvédeni a magyar érdekeket, elfogadtatni a javaslatokat:

  • a társasági adó kulcsa maradhat 9 százalék, ami Európában a legalacsonyabb,
  • a valós gazdasági tevékenységeket nem sújtják további adókkal,
  • illetve bevezetnek egy átmeneti, 10 éves időszakot.
  • Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham Hungary) üzleti fórumán tartott beszédet Varga Mihály pénzügyminiszter, aki kezdésként kiemelte, az amerikai cégek meghatározó szerepet töltenek be a magyar gazdasági életben, mintegy 1700 amerikai tulajdonú vállalat nagyjából 106 ezer embernek ad munkát az országban, ez pedig önmagában is szükségessé teszi a folyamatos és tartalmas együttműködést.

    – Számos olyan területtel foglalkozunk kiemelten, amely érinti az önök mindennapi működését, és azon dolgozunk, hogy megfelelő válaszokat adjunk kormányzati szinten – jelezte Varga Mihály a Kempinski Hotel konferenciatermében rendezett esemény meghívottjainak.

    – Lendületben vagyunk, a gazdasági növekedés tekintetében visszatértünk a világjárvány előtti pályára: 2019-ben Magyarország dobogós volt az Európai Unióban, ezt törte meg a koronavírus. Ez a jelenlegi lendület azért nagy érzék, mert eközben a 8-10 százalékos GDP-arányt kitevő turisztikai szektor nem nyerte vissza a járvány előtti képességeit, igaz, ott is biztató a helyzet.

    A pénzügyminiszter úgy véli, a növekedésnek négy veszélye van:

  • az energiaárak elszállása, hiszen a világ szinte egyszerre indult újra, mindenhol megnőtt a kereslet;
  • a várakozáson felül alakuló infláció;
  • a koronavírus, amely még nem veszített, a negyedik hullám fékezheti a gazdaság kibontakozását;
  • az alapanyaghiány.
  • Kedvező jelnek tartja viszont, hogy a munkaerőpiac gyorsan visszaállt a korábbi szintre, 4,7 millió ember dolgozik a magyar gazdaságban. Varga Mihály a devizakötvények kibocsátásával kapcsolatban kiemelte: így tudták biztosítani azokat az EU-s forrásokat, amelyek a politikai viták miatt csúsznak, hiszen Magyarország nem engedheti meg magának, hogy versenyhátrányba kerüljön azzal a 13 országgal szemben, amelyek igényeit a helyreállítási alappal kapcsolatban már jóváhagyta az EU.

    A pénzügyminiszter 7-7,5 százalékos gazdasági növekedést vár erre az évre, ám a 8 százalékot sem tartja elképzelhetetlennek.

    Varga az esemény végén közölte, a globális minimumadó ügyében Párizsban elért magyar sikerről tud beszámolni, mert az nem veszélyezteti a magyar gazdaság versenyelőnyét. Az évek óta tartó tárgyalások hajrájához érve a pénzügyminiszter szerint három fontos pontban sikerült megvédeni a magyar érdekeket, elfogadtatni a javaslatokat.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában