Telekommunikáció

2021.12.22. 09:39

Magyar cég, a 4iG lett a Telenor Podgorica tulajdonosa

A 4iG montenegrói leányvállalata (4iG Montenegro) a montenegrói versenyhivatal előtti eredményes eljárást, valamint a tranzakció pénzügyi zárását követően megszerezte a Telenor d.o.o. Podgorica (Telenor Montenegro) 100 százalékos részvénycsomagját – közölte a 4iG a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A közlemény szerint a Telenor Montenegro az ország legjelentősebb mobilszolgáltatója, 2020-ban 44 millió euró árbevételt ért el, 413 ezer előfizetője van. A vállalat 436 saját tulajdonú, a hegyvidéki és üdülőövezeteket is lefedő bázisállomással rendelkezik, Montenegro lakosságának 98 százalékát éri el 4G alapú mobilszolgáltatásaival. A tranzakcióval a 4iG jelentős lépést tett a nyugat-balkáni távközlési piacon indított növekedési stratégiájának megvalósításában.

A vállalat november végén jelentette be, hogy végleges adásvételi szerződést kötött a román RCS & RDS konzorciummal a DIGI Távközlési Kft. és leányvállalatai megvásárlásáról; az ügylet a hatósági eljárásokat követően 2022 januárjában zárulhat. A tranzakció értéke 625 millió euró, megközelítőleg 232 milliárd forint. Akkor közölték: a DIGI megvásárlása fontos lépés lehet az állami és magántőke egyesítésével létrejövő nemzeti távközlési és telekommunikációs infrastruktúra-szolgáltató vállalat létrehozásában, amelynek platformtársasága az Antenna Hungária lesz a felek augusztus végi bejelentésének megfelelően.

Emlékeztettek: a 4iG az állammal kötött stratégiai megállapodása értelmében az Antenna Hungária Zrt.-be apportálja majd telekommunikációs érdekeltségeit, amellyel a 4iG többségi tulajdont szerez a vállalatban. A fúzió eredményeként új regionális távközlési holdingvállalat jön majd létre, amelynek hazai érdekeltségei (Antenna Hungária, DIGI, Invitel, Invitech, AH Net) a nyugat-balkáni régióban folyamatban lévő akvizícióknak köszönhetően további távközlési vállalatokkal egészülhetnek ki.

Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója a közlemény szerint elmondta, hogy az akvizícióknak köszönhetően jelentősen megerősítik piaci pozícióikat az infokommunikációs szektorban, és a legnagyobb távközlési vállalatok közé lépnek Magyarországon is.

A 4iG Nyrt. részvényeit a BÉT-en a prémium kategóriában jegyzik, kedden kora délután a vállalat papírjai 890 forinton álltak, a hétfői záráshoz képest 1,48 százalékkal erősödtek. Az elmúlt egy évben a társaság papírjának legmagasabb ára 1134 forint, a legalacsonyabb 588 forint volt a magyar értékpapírpiacon.

Borítókép: Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában