Fontos lépések

2022.01.16. 10:13

Varga Mihály: a kamatstopnak köszönhetően 30 milliárd forint marad a magyar családoknál

A kormány azon dolgozik, hogy megvédje a magyar családokat a világban zajló áremelkedési folyamatoktól.

A kamatstopnak köszönhetően 30 milliárd forint marad a magyar családoknál - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter vasárnap a Facebook-oldalára feltöltött videójában.

Kiemelte, hogy a kormány azon dolgozik, hogy megvédje a magyar családokat a világban zajló áremelkedési folyamatoktól. A világpiaci energiaárak ugrásszerű emelkedése ellen véd a rezsicsökkentés politikája, emiatt rögzítették az üzemanyagárakat.

Hozzátette: az infláció azonban elérte a banki kamatokat is. A kamatok emelkedése miatt egy átlagos, változó kamatozású, lakossági jelzáloghitel havi törlesztőrészlete akár 23 százalékkal, 11 ezer forinttal is emelkedhet.

Varga Mihály rámutatott: ettől a többletkiadástól védik meg a családokat azzal, hogy az idei első fél évre ezekre a hitelekre lakossági kamatstopot vezettek be. A tavaly október 27-i szinten rögzítették a kamatokat. A nyilvántartások szerint közel félmillió család élhet ezzel a lehetőséggel, amelyek összesen 30 milliárd forinttal fizetnek kevesebbet a kamatstop révén - mondta.

"2022-ben is azért dolgozunk, hogy visszaszorítsuk a járványt, a családokat megvédjük a járvány gazdasági hatásaitól, és megőrizzük a magyar gazdaság újraindításában elért lépéselőnyt" - fogalmazott a tárcavezető.

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter a központi költségvetés 2022. évi finanszírozásáról tartott sajtótájékoztatón a Pénzügyminisztériumban 2021. december 17-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában