Elemzés

2022.03.24. 10:30

Az állami intézkedések tompítják a háború és a szankciók kedvezőtlen hatásait

Az állami juttatások, a béremelések és az árbefagyasztások miatt a magyar emberek kevésbé szembesülnek a háborús helyzet kedvezőtlen következményeivel – mondta a Magyar Nemzetnek Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

A szakértő szerint kedvező, hogy a kormány az év elején visszafizette a gyermeket nevelő családoknak a tavalyi személyi jövedelemadójukat, és jókor építették vissza a 13. havi nyugdíjat is. Az is szerencsés, hogy húsz százalékkal nőtt a minimálbér, illetve hasonló mértékben emelkedtek több ágazatban is a bérek. Emellett a rezsicsökkentés véd az energiaárak emelkedésétől, ahogy a különböző ársapkák is a drágulástól.
   

A magyar lakosság mindezek miatt kevésbé érzi azokat a kedvezőtlen következményeket, amelyekkel például Európa vagy a világ más országaiban élők szembesülnek. A nálunk gazdagabb államokban is gondot okoz az árak emelkedése, míg Afrika északi országaiban arra is fel kell készülni, hogy éhséglázadás tör ki, mert nem érkezik oda elég gabona 

– fejtette ki a vezető elemző a lap csütörtöki számában.
   

Suppan Gergely beszélt arról is, hogy nagyon nehéz most előrejelzéseket készíteni, mert sok a bizonytalanság. Sem az inflációt, sem a GDP növekedését nem lehet most biztosan előre kalkulálni, ahogy a folyó fizetési mérleg alakulását sem. Nyilván rontani kell a prognózisokon, remélhetőleg nem túl jelentős mértékben – tette hozzá.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában