Bankfúzió

2022.03.31. 10:52

Egyesül a Budapest Bank és az MKB Bank csütörtök éjfélkor

A terveknek megfelelően halad a Magyar Bankholding tagbankjainak egyesítése.

Március 31-én éjfélkor megvalósul a Magyar Bankholding két tagbankja, a Budapest Bank és az MKB Bank jogi egyesülése. Az egyesült pénzintézet átmenetileg MKB Bank Nyrt. néven működik tovább. Ezzel újabb mérföldkőhöz érkezett a Magyar Bankholding által irányított hármas bankfúzió, amelynek célja, hogy a Budapest Bank, az MKB Bank, valamint – később, 2023 májusáig – a Takarék Csoport integrációjával Magyarország második legnagyobb, és a digitalizációban is élenjáró univerzális nagybankját hozzák létre.

 

Egységben az ügyfelekért

A három bank egyesítésében rejlő szinergialehetőségek kiaknázása megkezdődött, ennek első előnyeit a Budapest Bank és az MKB Bank ügyfelei már élvezhetik is. Az egyesült MKB Bank 66 városban, összesen 143 bankfiókkal és 184 db ATM-mel van jelen, ezzel az ügyfeleknek a korábbinál több helyszínen biztosítják a személyes ügyintézést és a megszokott magas minőségű kiszolgálást.

2022. április 1-től a lakossági és vállalati ügyfelek betéti bankkártyájukkal országosan közel 1.100 helyszínen, az egyesült MKB Bank mellett a Takarékbank ATM-jeiből is vehetnek fel készpénzt a saját banki ATM készpénzfelvételi díjjal megegyező díjért.

A korábbi Budapest Bank fiókok arculata is megváltozik, és részben vagy egészben a jogutód MKB Bank logójával és egyéb arculati elemeivel működnek tovább. Április 4-től a Budapest Bank 14 korábbi fiókjánál lesz látható nagyobb imázsváltás. Valamennyi korábban megszokott kommunikációs csatornán – internetbankon, mobilappon, számlakivonaton, postai vagy elektronikus levélben – is majd az MKB Bank saját adataival és logójával találkozhatnak az ügyfelek. Kidolgozás alatt áll a Budapest Bankból, az MKB Bankból, illetve a jövő évben csatlakozó Takarék Csoportból létrejövő nagybank márkája, amelynek bevezetése a tervek szerint 2023-ban valósul meg.

 

Kimagasló pénzügyi eredményekre építkeznek

A Magyar Bankholding keretében zajló intenzív átalakulási folyamat, illetve a fokozódó piaci turbulenciák ellenére mind a Budapest Bank, mind az MKB Bank rendkívül sikeres évet zárt. Az MKB Csoport 77,7 milliárd forint korrigált adózott eredményt ért el 2021-ben, mérlegfőösszege 2020 óta 19,1%-kal bővült, ami több mint 530 milliárd forint növekedés mellett elérte a 3 314 milliárd forintot.

A Budapest Bank 6,2 milliárd forint teljes átfogó eredményt és 13,8 milliárd forint konszolidált, adózás előtti eredményt ért el tavaly. A bank mérlegfőösszege 2021. december végére 7%-kal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest, így meghaladta a 2.530 milliárd forintot.

– Stabil tulajdonosi háttérrel, erős pénzügyi alapokkal vágunk bele a fúzió következő fejezetébe, hogy olyan piacvezető, digitális bankot építsünk, amely nagy mértékben hozzájárul a magyar gazdaság növekedéséhez és felveszi a versenyt a nemzetközi bankokkal és neobankokkal is – emelte ki dr. Barna Zsolt, a Magyar Bankholding Zrt. és egyben az egyesült MKB Bank elnök-vezérigazgatója.

 

Átállási hétvége az ügyfélkiszolgálás egységesítése érdekében

A Budapest Bank és az MKB Bank egyesülését követő napokban az egyesült bank tervezetten és ütemezetten átállítja informatikai rendszereit. 

A 2022. április 2-i és 3-i hétvégén az azonnali fizetési rendszer is ütemezetten leállítják, ezért az egyesülő intézmény ezekre a napokra bankszünnapot hirdet. 

Az elektronikus csatornák – internetbank, mobil applikáció, üzleti terminál – nem lesznek elérhetőek. A leállás ugyanakkor nem érinti a POS terminálokon történő fizikai bankkártyás vásárlást, valamint az ATM-es készpénzfelvételt.

Április 4-én, hétfőn, a korábbi Budapest Bank, valamint az eddigi MKB Bank bankfiókok országosan zárva lesznek bankszünnap miatt. Ezen a napon a fizetési megbízások rendben teljesülnek, és az ügyfelek a bankkártyáikat is zavartalanul használhatják az egyenlegeik erejéig.

Az ügyfelek az átállási időszakkal kapcsolatos tudnivalókról és a szolgáltatások igénybevételi lehetőségeiről a Budapest Bank és az MKB Bank honlapjain és közösségi média felületein, valamint személyes kapcsolattartóikon és az ügyfélszolgálaton keresztül egyaránt tájékozódhatnak.

Egerszegi Ádám transzformációért felelős vezérigazgató-helyettes az informatikai átállás kapcsán elmondta: 

– Kifejezetten fontos szempont volt, hogy a két tagbank egyesülése a lehető legkevesebb teherrel és fennakadással járjon az ügyfeleknek. A hétvége során esetlegesen felmerülő problémák elhárítására számos óvintézkedést vezettünk be annak érdekében, hogy minden ügyfélnek azonnali választ tudjunk adni az esetleges megkeresésekre a tagbankok megszokott kommunikációs csatornáin. Az átállás lehetővé teszi, hogy az ügyfelek számára a jövőben egységes kiszolgálást és termékpalettát tudjunk biztosítani.

 

Menetrendszerűen zajlik az építkezés

2022. január 1. óta az MKB-Euroleasing, a Budapest Lízing, a Takarék Lízing, valamint a Budapest Bank Autófinanszírozási üzletága Euroleasing márkanév alatt integráltan, egységes irányítással működik. Az integrációval olyan országos lefedettségű hálózat jött létre, amely mind a lakossági, mind a vállalati ügyfelek fizikai kiszolgálását hatékonyabbá teszi, illetve a tagbankok fiókjaiban is elérhetővé váltak a gépjármű-, eszköz- és mezőgazdaságigép-finanszírozási lehetőségek is.

 

A Magyar Bankholding 2022 februárjában a londoni központú Thought Machine-t és annak banki alaprendszerét, a Vault-ot választotta a Magyar Bankholding Csoport új digitális banki platformjának létrehozásához és működtetéséhez, amely az alapját adja a csoport által fejlesztett újszerű, jövőbeni bankolási élménynek. A Thought Machine-nel közös együttműködés keretén belül a csoport első körben olyan termékek és szolgáltatások bevezetését tervezi, amelyek lehetővé teszik az ügyfelek számára, hogy egy helyen, kényelmesen intézzék mindennapi pénzügyeiket. A bank részére a platform pedig lehetővé teszi a különböző termékek és szolgáltatások az ügyfelek egyedi igényeihez történő igazítását, valamint az újítások egyszerű, gyors és költséghatékony bevezetését.

– A bankcsoport már jelenleg is számos területen piacvezető, célunk pedig egy olyan magyar tulajdonú bank felépítése, amely ügyfélközpontúságával átformálja a pénzintézetekről kialakult hagyományos képet. Egyedülálló piaci tapasztalatokkal rendelkező szakértői csapatunkkal elkötelezetten dolgozunk a tervek sikeres megvalósításán, aminek a mostani egyesülés meghatározó lépése – tette hozzá dr. Barna Zsolt.

Borítókép: Dr. Barna Zsolt a Magyar Bankholding Zrt. igazgatóságának elnöke / Magyar Nemzet / Bach Máté 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában