Felmérés

2022.03.05. 12:00

Még mindig sokan érdeklődnek az Otthonfelújítási program lehetőségei iránt

Az idei első negyedévben a háztartások 8 százaléka biztosan szeretne lakásfelújításhoz és korszerűsítéshez kapcsolódóan 2022 végéig állami támogatást felvenni.

Még mindig sokan érdeklődnek az Otthonfelújítási program lehetőségei iránt: az idei első negyedévben a háztartások 8 százaléka biztosan szeretne lakásfelújításhoz és korszerűsítéshez kapcsolódóan 2022 végéig állami támogatást felvenni, további 13 százalék pedig valószínűleg igénybe venné ezt a fajta támogatást – derül a GKI és a Masterplast közös februári felméréséből.

A GKI negyedévente szervez felmérést a lakosság lakásfelújítási és korszerűsítési terveinek, szándékainak feltérképezésére. Az idén februárban 1000 embert vontak be a reprezentatív kutatásba. A felmérés 2020 januárjától a Masterplast Nyrt. támogatásával készül.

Az állami támogatás igénylése a családiház-tulajdonosok körében a legnépszerűbb, az érintettek 10 százaléka biztos, 15 százaléka valószínű résztvevőnek mondta magát.

A társasházakban élők körében 5 százalék a biztosan támogatást igénylők aránya, és 11 százalék mondta ezt  valószínűnek.

A közlemény szerint az állami támogatás iránti érdeklődés a középgenerációk körében a legmagasabb, a 30 és 50 év közöttiek közül a biztosan és valószínűleg támogatást felvevők aránya 13, illetve 19 százalék.

A régiók közül a legnagyobb aktivitás – ahogy a korábbi felmérésekben is – a közép-dunántúliban várható.

Az elemzők arra is rámutattak, hogy az állami támogatást felvenni tervezők bő harmada szeretné kihasználni a maximálisan igényelhető keretet, negyedük venne fel legalább 2 millió forint támogatást. Az átlagos igénylési összeg ezek alapján 2,1 millió forint, ami az önerőt is beleszámítva 4,2 millió forintos projektértéket jelent. Ez az összeg mintegy 10 százalékkal emelkedett a tavalyi negyedik negyedévi megkérdezéshez képest.

A legnépszerűbb cél, amit a válaszadók 39 százaléka jelölt meg, változatlanul a lakóingatlanok belső tereinek felújítása, ami magában foglalja a belső fali, padló, álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, illetve ezek festését, tapétázását. A megkérdezettek harmada a fürdőszobát szeretné felújíttatni. A fűtési rendszer korszerűsítése, illetve a tetőfelújítás iránti igény is magas, a felmérésben résztvevők bő negyede szeretné ezeket elvégeztetni.

A napkollektor vagy napelemes rendszer kiépítése iránt a felmérésben  minden negyedik válaszadó érdeklődött, míg egy évvel ezelőtt még csak minden hetedik. A növekedés annak is betudható, hogy ennek támogatására az Otthon-felújítási programon kívül is állnak rendelkezésre célzott pályázati források.

Az Otthonfelújítási program lehetővé teszi a Magyarországon élő, gyermeket nevelő családok számára – 3 millió forintos összeghatárig – állami támogatás igénylését. Az elvégzett felújításról szóló pénzügyi beszámoló benyújtási határideje 2022. december 31.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában