Energia

2022.05.29. 09:20

Csúcsot döntött a naperőművi termelés

Áprilisban a magyarországi óránkénti átlagos áramtermelés 9 százalékkal volt alacsonyabb, mint márciusban, és 4,2 százalékkal csökkent tavaly áprilishoz képest.

 A gáztüzelésű erőművek termelése 25 százalékkal volt alacsonyabb, amihez hozzájárult a Dunamenti Erőmű karbantartása. A megújuló termelés dinamikusan bővült, április 13-án a naperőművi termelés napi maximuma 1806 MW volt, ami abszolút rekord, messze meghaladva a tavaly augusztusban mért 1407 MW értéket.
 A márciusi extrém értékek után áprilisban megawattóránként 80-100 euróval alacsonyabb villamosenergia árak alakultak ki a másnapi piacokon; az árak 200-250 euró között ingadoztak a hazai tőzsdén. Az árcsökkenés a gázárak korrekciójának és a magasabb megújuló termelésnek volt köszönhető 

- közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). 
A másnapi piacokon tapasztalt áresés mellett azonban az éves árak tovább emelkedtek, mivel a kereskedők tartós európai gázpiaci szűkösségre és magasabb jövőbeni gázárakra számítanak.
A rögzített lakossági tarifának köszönhetően Magyarországon a magas árkörnyezet ellenére sem változott a fogyasztás. A stagnáló kereslet mellett a havi rendszerterhelés csúcsa 3,8 százalékkal volt magasabb, mint tavaly áprilisban. A magasabb rendszerterhelés a hó eleji, átlagosnál hidegebb időjáráshoz kapcsolható; április 5-ig a fogyasztás mintegy 5,7 százalékkal volt magasabb.
Áprilisban az előző havi 23 százalékról 26 százalékra nőtt az import aránya. A legtöbb forrás Szlovákia és Románia felől érkezett, míg Szerbiába és Horvátországba jellemzően exportált Magyarország. 

Borítókép: Érdeklődők megtekintik a Monostorpályiban újonnan épült napelemparkot 2013. október 12-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában