Itthon az igazi

2022.05.03. 17:00

Tudják már, mit csinálunk idén nyáron

Az ukrajnai háború és a még fel-fellángoló koronavírus-járvány miatt kevesen terveznek külföldi utazást.

A magyarok csaknem 60 százaléka az idén szinte biztosan eltölt néhány napot egy belföldi nyaralóhelyen, 47 százalékuk pedig  biztosan nem lépi át a határt a nyári hónapokban – derült ki a Generali Biztosító reprezenatítv felméréséből. Az idén március végén, április elején készült kutatásba 1000 embert vontak be, és azt vizsgálták, mit terveznek az idei vakációszezonra.

A felmérés szerint csupán a magyarok ötöde szeretne meglátogatni külföldi és magyarországi úti célokat is a szünidő alatt.
Mindez azt mutatja, hogy a legtöbben nem kockáztatják meg a nagyobb utakat az újra és újra felbukkanó koronavírus, valamint a háború árnyékában.
Arra is rámutattak, hogy a külföldi nyaralást tervezők között jelentősen felülreprezentáltak a Budapesten és a nagyobb városokban élők, valamint a felsőfokú végzettséggel rendelkezők, ami arra utal, hogy az úti célok kiválasztásában döntő szerepet játszanak az anyagi lehetőségek.

Az utazási kedv a 30 év alatti fiatalok körében a legnagyobb, őket az 50-es, 60-as éveikben járók követik.

Az életkor a nyaralóhely kiválasztásánál is jelentős szempontnak bizonyul, hiszen míg az idősebbek elsősorban a nyugalmasabb fürdőhelyeket és wellness-létesítményeket keresik, addig a legfiatalabbak a mozgalmas, kulináris élményeket kínáló helyeket, például a borvidékeket. A  30-39 éves korosztály pedig a gyermekbarát környezetet választja.
Összességében továbbra is a Balaton a legnépszerűbb magyarországi turisztikai célpont, ha nyaralóhelyet kell választani, akkor a magyarok 36 százalékának azonnal a magyar tenger jut eszébe. Ugyanakkor a megkérdezettek 15 százaléka szerint mindegy is, hogy hová jut el az idei vakációszezonban, az egyetlen szempont a kedvező árfekvés

– közölte Szikszai József, a Generali kárrendezési vezetője.  
 A válaszadók 82 százaléka a saját és családja egészségét veszélyeztető hirtelen megbetegedésektől és balesetektől tart leginkább. Ezt követi a különböző nagy értékű tárgyak vagy készpénz eltűnése és a lopások.  59 százalék úgy vélekedett, hogy kifejezetten nagyot ront az üdülés élvezeti értékén, ha megérkezéskor csalódnak a szálláshelyben.
A Generali globális biztosító és alapkezelő vállalat, amely 50 országban működik, teljes díjbevétele 2021-ben 75,5 milliárd eurót tett ki.
 

Borítókép: Fürdőzők a Balatonon. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában