Pénzügy

2022.05.05. 10:05

Újabb adóügyi könnyítést kap több ezer kisvállalkozás

Továbbra is használatban maradhatnak azok a pénztárgépek, amelyek nem rendelkeznek érvényes forgalmazási engedéllyel – jelentette be Varga Mihály az MTI-nek csütörtökön küldött közleményben.

A pénzügyminiszter kiemelte: az intézkedés több ezer kisvállalkozásnak jelent újabb anyagi és adminisztrációs könnyítést, amely különösen fontos az orosz–ukrán háború negatív gazdasági hatásainak idején.

A közlemény szerint összesen 86 olyan pénztárgéptípus engedélyét vonták vissza 2017-ben és 2018-ban, amelyen a gyártók, forgalmazók nem végezték el a szükséges fejlesztéseket. A szabályok többéves felkészülést biztosítottak az átállásra, a visszavont engedélyű kasszákat öt évig lehetett használni.

Az érintettek többsége azonban kisvállalkozás, amelyeknek az új pénztárgépek beszerzése és üzembe helyezése nemcsak adminisztrációs, hanem komoly anyagi terhet is jelentene, ezért a régi pénztárgépek további használatának engedélyezése fontos adóügyi könnyítést jelent számukra.

Az online adatkapcsolat ezeknél a pénztárgépeknél is biztosított, az adóhivatal kockázatelemzői továbbra is rálátnak ezekre a kasszákra, így a gazdaságfehérítésben betöltött szerepük nem sérül – közölték.

A kisvállalkozásokat segítő jogszabály-módosítás előkészítése folyamatban van – áll a közleményben.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában