Jelentős mértékű előrelépés

2022.08.24. 14:00

Tizennyolc százalékkal nőtt az átlagkereset 2022 első felében Magyarországon

A havi bruttó átlagkereset júniusban és féléves szinten egyaránt meghaladta a félmillió forintot.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A kedvezmények figyelembevételével számított nettó keresetnövekedés 18,7 százalékos volt idén január-júniusban. Az ágazati béremelések mellett az év elejétől már 200 ezer forintos minimálbér és 260 ezer forintos garantált bérminimum is hozzájárult a jelentős mértékű előrelépéshez – kommentálta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdai jelentését a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

A havi bruttó átlagkereset júniusban és féléves szinten egyaránt meghaladta a félmillió forintot – hívta fel a figyelmet a minisztérium.

A hazai reálkeresetek 114 hónapja, kilenc és fél éve töretlenül növekednek. 2022-ben ötödével emelkedett a minimálbér, amely így már nagyjából háromszorosa a 2010-es kötelező legkisebb keresetnek, és felülmúlja az átlagbér akkori szintjét is. Idén januártól nagyarányú bérnövekedés történt számos területen, szakmában a rendvédelmi szervektől a kulturális intézményeken, egyetemeken át az ápolókig, bölcsődei és szociális dolgozókig.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 516 400 forint volt 2022 első felében. A havi átlagkereset mutatója januártól júniusig a hat hónapból négyben alakult a korábban soha el nem ért félmilliós szint felett a nemzetgazdasági ágak összességében. A szektorok közül a pénzügyi ágazat elsőbbsége mellett a magas hozzáadott értékű infokommunikációban és a tudományos-szakmai tevékenységekben a legnagyobbak a fizetések.

A kormány a munkaalapú gazdaság kiépítésében elért eredményeket a rendkívüli kihívásokkal szemben is megvédi. A munkahelyek megőrzése mellett a magyar emberek boldogulását a családtámogatási rendszer fenntartása, a fiatalok szja-mentessége is segíti. A nagyarányú béremelések nyomán a keresetnövekedés kétszámjegyű üteme akár a teljes évben is kitarthat – közölte a TIM.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában