Mezőgazdaság

2022.09.16. 15:00

Nobilis Márton: fontos a biztonságos hazai élelmiszerek eljuttatása a fogyasztókhoz

A magyar kormány számára fontos, hogy a biztonságos hazai élelmiszerek eljussanak a fogyasztókhoz, és ezt segíti a termelői piacok megléte - hangsúlyozta Nobilis Márton, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára pénteken Budapesten a "Vidék Mustra - Termelői piac a város szívében" című eseményen.

Árusok az Agrárminisztérium épületének árkádjai alatt az árusítóhely megnyitójának napján, 2022. szeptember 16-án.

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Kiemelte, Magyarországon 2012 óta megháromszorozódott a termelői piacok száma, és 300 fölé emelkedett.   

Nobilis Márton ismertette, hogy 

a kormány a vidékfejlesztési programban több mint 200 pályázónak 6 milliárd forintot biztosított a helyi termelői piacok kialakítására.  

Az államtitkár elmondta: a magyar élelmiszerek jó minőségűek, biztonságosak, és ez a termelői piacokon is egyértelműen megjelenik.   

Hozzátette, hogy a jogszabályi változásnak köszönhetően a kistermelők lakóhelyük 40 kilométeres körzetén túl is értékesíthetik termékeiket.   

NOBILIS Márton
Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára beszédet mond  az Agrárminisztérium épületének árkádjai alatti árusítóhely megnyitóján 2022. szeptember 16-án. 
Fotós: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

  

Nobilis Márton szólt arról is, hogy a kormány az előző  európai uniós fejlesztési időszakban, 2014 és 2020 között 468 milliárd forinttal támogatta a magyar élelmiszeripart, a következő pénzügyi ciklusban 2021 és 2027 között 750 milliárd forintot különített el erre a célra. Fontos, hogy ebből a forrásból a nagyobb vállalkozások mellett a kisebbek is részesüljenek - jegyezte meg az államtitkár.   

Galisz Tamás, a Magyar Piac Szövetkezet koordinátora a belvárosi termelői piac megnyitóján elmondta, hogy Budaesten a VIDÉK MUSTRA programot tíz éve indították, a mostani belvárosi termelői piacon péntekenként 8 és 14 óra között várják a vásárlókat adalékmentes termékeikkel az Agrárminisztérium előtti területen.   

Balogh-Madár Emese, V. kerületi alpolgármester hangsúlyozta: kerületi akciókkal rendszeresen segítik a hazai termékek értékesítését. A belvárosi termelői piaccal további értékes közösségi tér kerül fel a kerület térképére - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában