Foglalkoztatottság

2022.09.25. 15:21

TIM: egész nyáron 4,7 milliónál többen dolgoztak Magyarországon

Idén június-augusztusban fordult elő először, hogy háromhavi átlagban 4,7 millió fölött alakult a foglalkoztatottak száma. Éves összevetésben 62 ezres bővüléssel rekordszintre nőtt az elsődleges munkaerőpiacon dolgozóké is – emelte ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A minisztérium csütörtöki közleménye hangsúlyozza: a foglalkoztatási adatok jelzik, hogy a járványhelyzetben és a háborús gazdasági helyzetben is eredményes a kormány a válságkezelése. 

Az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciók azonban tovább mélyítik a gazdasági és energiaválságot, ezért a kormány új munkahelyvédelmi akciót is tervez.


A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája a KSH friss gyorstájékoztatója szerint a 75 százalékot közelíti. A munkanélküliségi mutató 2010 óta a harmadára csökkent, az uniós átlagnak hozzávetőleg a fele. Idén nyárra a tavalyi év azonos időszakához képest 34 ezerrel kevesebben voltak állástalanok. A fiatalok körében a múlt évtized eleji 30-ról 10 százalék alá szorult vissza a munkanélküliségi ráta – emelte ki a TIM.

Magyarország 2010 óta az európai sereghajtók közül az uniós élmezőnybe lépett előre a foglalkoztatásban. A sokasodó nemzetközi válságjelenségek ellenére az elmúlt hónapok adatai is kedvező munkaerőpiaci folyamatokról tanúskodnak. A hazai foglalkoztatottság több mutatóban is rekordszintekre emelkedett, de minden jel arra mutat, hogy nehéz időszak elé nézünk. A kormány a magyar családok létbiztonságának megóvása érdekében munkahelyvédelmi akciótervet indít, és már döntött az energiaintenzív szektorok vállalkozásainak támogatásáról

– idézte a közlemény Kutnyánszky Zsolt iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkárt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában