Olajhelyzet

2022.12.06. 12:50

A Mol újraindította a Dunai Finomítót, de ez még nem oldja meg az ellátási gondokat

A finomító teljes kapacitásának elérése több hetes folyamat, az ellátási problémák megoldásához azonban az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be Bacsa György, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden.

Illusztráció

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

A Világgazdaság emlékeztet: a Mol  2022 október első felében hajtotta végre a Dunai Finomító tervezett leállítását. Az újraindítás közben kiderült, hogy a Mild Hydrocrack – Hydrogen Desulphurisation üzemben és más üzemekben is további karbantartásra van szükség. Ezen karbantartási munkák befejezése után megtörtént az MHCK-HDS üzem újraindítása, ennek eredményeként kezdte meg a Mol a kőolajfeldolgozás szintjének fokozatos növelését. A teljes kapacitás elérése várhatóan több hetet vesz igénybe.

Bacsa György a Kossuth rádiónak hangsúlyozta:

a Mol teljes kapacitása nem elég a magyar piaci igények kielégítéséhez, ehhez mintegy 30 százalék import is kell, és a jelenlegi kereslet mellett a logisztikai túlterheltség feloldásához arra is szükség van, hogy a többi kiskereskedelmi és nagykereskedelmi partner aktivitása is erősödjön.

Az elmúlt héten a benzin kereslete kétszerese, a dízelé másfélszerese volt a tavalyinak, a napi kiskereskedelmi kiszállítási igény 30 százalékkal meghaladta a teljes logisztikai napi kapacitást, miközben az import jelentősen visszaesett. "Jelenleg azzal küzdünk, hogy nem érjük utol magunkat, ma már szinte az összes kutunkat érinti az, hogy valamelyik termék leürül. Körülbelül 70 kutunk, a teljes hálózat egynegyede, pedig teljesen leürült" - mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában