Fordulat

2023.01.07. 13:02

A gazdasági helyzet alakulása jelentős hatással lesz a lakásárakra

A korszerűtlenebb ingatlanok árai csökkenhetnek, míg az általános drágulás üteme jelentősen lassulhat 2023-ban a szakértők szerint.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Travelpixs

Fordulóponthoz ért tavaly az ingatlanpiac. A fokozatosan csökkenő számú adásvételek mellett a piac lassulását tapasztaltuk, ez a visszafogottság azonban az ingatlanárak változásában az év végéig még nem mutatkozott meg. 2023-ban ennek a trendnek a folytatódása várható – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője, aki szerint a tavalyi 125 ezer adásvételnél jóval kevesebb, mintegy 90–110 ezer lakás cserélhet gazdát az idén. 

A gazdasági helyzet alakulása, az infláció, a dráguló hitelkörnyezet elbizonytalanította a vevőket.

Sokan teljesen kiszorultak az ingatlanpiacról, mivel elestek a hitellehetőségektől, vagy csak alacsonyabb összegű kölcsönre jogosultak, így kénytelenek lejjebb adni az otthonukkal kapcsolatos elvárásaikból.

Benedikt Károly szerint mind az ingatlanárakra, mind az adásvételekre jelentős befolyásoló hatása lesz annak, hogy a gazdaság hogyan teljesít.

Ha az év második felében gazdasági szempontból megkezdődik hazánkban a kilábalás, az az ingatlanpiaci aktivitást is kedvezően befolyásolja majd – vélekedett Benedikt Károly.

A korszerűtlen otthonok esetében árcsökkenést vár a Duna House, a kisebb alapterületű, modern lakásoknál, házaknál stagnálásra, egyes esetekben enyhén emelkedő árszintekre számítanak. Az új építésű ingatlanok ára viszont az építőanyagok és a kivitelezés drágulása miatt tovább emelkedhet majd.

Benedikt Károly szerint a fokozódó bizonytalanság és a financiális nehézségek következtében többen kereshetnek kiadó lakást, ami a befektetői hajlandóságra és a bérleti díjak változására is hatással lesz.

A teljes cikket itt olvashatja el

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában