Kapcsolatok

2023.06.01. 16:49

Szijjártó: a kormány új programmal támogatja a magyar cégek külföldön keletkezett profitjának hazai befektetését

Új program indítását tervezi a kormány, amelynek keretében ösztönözni fogják a magyar vállalkozások külföldön keletkezett profitjának hazai befektetését a kapacitásaik bővítése érdekében - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Oslóban.

Mw

Szijjártó Péter külügyminiszter a Vajda Papír skandináviai leányvállalatának rendezvényén vett részt 2023.június 1-jén

Forrás: Külgazdasági és Külügyminisztérium

Fotó: MARTON_KIRALY

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Vajda Papír skandináviai leányvállalatának rendezvényén vett részt, ahol arról számolt be, hogy a higiéniai papírtermékeket gyártó magyar cég tíz éve jelent meg Norvégiában. 

Beszédében kiemelte, hogy ez 

kiváló példa arra, hogy nem pusztán sorra dőlnek a beruházási rekordok Magyarországon az utóbbi időszakban, hanem a megerősödött és nemzetközileg versenyképes magyar vállalatok is sikeresen terjeszkednek a külpiacokon. 

Aláhúzta: Magyarország lakosságszám tekintetében 95. a világon, az exportteljesítményével viszont a 34. helyen áll a globális rangsorban, miután tavaly 142 milliárd eurót ért el a kivitel értéke. 

A-Vajda-Papír Oslo melletti drammeni gyára az-egyetlen magyar tulajdonú napi fogyasztási cikkeket előállító és exportáló vállalat-Norvégiában
Forrás: Vajda-Papír

Arra a kérdésre pedig, hogy miként lehetne még jobban teljesíteni, a válasz az, hogy 

az export terén az üvegplafont elérő cégeknek közelebb kell vinniük a termelést a célpiacokhoz, az ezt célzó projekteket pedig a kormány is támogatja 

- mutatott rá. 

Szijjártó Péter két fő célt jelölt ki ennek kapcsán, 

az egyik az érintett vállalatok exportteljesítményének növelése, a másik a multinacionális cégek által Magyarországról kivitt és a magyar cégek által külföldről hazahozott profit közötti különbség szűkítése.

Leszögezte, hogy a kettő a közeljövőben biztosan nem fog kiegyenlítődni, azonban a helyzet javítása is lényeges lenne. 

Ennek érdekében 

a kormány új programot készít elő, amelynek keretében különböző ösztönzőkkel arra fogják buzdítani a magyar vállalatokat, hogy a külföldön termelt profitjukat fordítsák hazai kapacitásaik fejlesztésére 

- jelentette be. 

Vajda Attila, a Vajda-papír ügyvezető igazgatója és Szijjártó Péter külügyminiszter
Fotó: Király Márton / Forrás: Külgazdasági és Külügyminisztérium

A miniszter végül érintette az elmúlt évek nehézségeit is, és kijelentette, hogy 

Magyarország az utóbbi évtizedben minden egyes válságból megerősödve került ki, s ezért az új világgazdasági korszakban is jó alapról indul. 

Illetve tudatta, hogy a magyar-norvég kereskedelem értéke tavaly 22 százalékos növekedést követően elérte a 310 milliót, ami rekordnak számít. Hazánkban pedig több mint ötven norvég cég mintegy 2500 embernek ad munkát - tájékoztatott.

 

10 éves a Vajda-Papír norvégiai vállalata

A Vajda-Papír Csoport 2013 júniusában indította be a papírgyártást és feldolgozást az Oslo melletti, több mint 100 éves múltra visszatekintő drammeni gyárban, ahol 120 munkavállalót foglalkoztatnak és a higiéniai papírtermékek teljes spektrumát állítják elő. Az éves termelés mára eléri a 30 ezer tonnát, a forgalom pedig tavaly csaknem kétszeresére nőtt, elérte a  20 milliárd forintot és ezzel a norvégiai gyár adta a csoport árbevételének negyedét.

Vajda Attila, a Vajda-Papír alapító ügyvezető igazgatója elmondta, a piaci kilátásokat jelentősen javítja, hogy ebben a térségben az európai átlagnál erősebb a fizetőképes kereslet, így ehhez igazodva magasabb polci árak érhetők el, ezért a magasabb szállítási költségek ellenére is érvényesíthetők a magasabb beszállítói árak.

A piaci potenciál mellett a versenyhelyzet is kiélezett, a Vajda-Papír azonban az ügyvezető igazgató szerint erős pozíciót épített fel, elsősorban annak köszönhetően, hogy gyáraikban a legmodernebb technológiát alkalmazzák, amely egyben biztosíték az energiatakarékos működésre is. Az ukrajnai háború és az energiaválság rontotta tavaly a jövedelmezőséget, hiszen magas energiaigényű iparágról van szó, de Vajda Attila idén már javuló tendenciára számít. A nehéz körülmények mellett jelentős eredménynek nevezte az ügyvezető igazgató, hogy a cég megtartotta alkalmazotti létszámát, sőt a dunaföldvári gyára második ütemének átadásával 50 új munkahelyet is létrehoztak, miközben az alapanyaggyártásban biztosították a teljes önellátást. „Ezzel is tovább erősítettük Magyarország önellátó képességét higiéniai papírtermékekből, mivel az alapanyag saját gyártása erősíti a termelés biztonságát, és a Vajda-Papír éves, 140 ezer tonnás termelése messze képes biztosítani szükség esetén akár az ország 90 ezer tonnás éves teljes igényének kielégítését” – mondta. Vajda Attila hozzátette, hogy az elért eredményeket nagyban támogatták a cég külpiaci pozíciói, ezért a hangsúly idén is az export további növelésén és az exportpiacok bővítésén van. „Az eddigi eredmények bizonyítják, hogy jó úton haladunk, amikor a magas színvonalú technológia, a környezettudatos termelés, a dolgozók folyamatos edukációja mellett tettük le a voksunkat, ezzel nem csak a papíripar hozzáadott értékét növeljük, de hozzájárulunk az egész nemzetgazdaság erősödéséhez” - mondta.

A Vajda-Papír 24 éve alakult családi vállalkozásként, csoportszinten mintegy 650 munkavállalót foglalkoztat. A magyarországi és norvégiai értékesítés mellett a vállalat higiéniai papírtermékeit a világ több mint 30 országába szállítják, a csoport teljes higiéniai papírtermék-előállításának több mint 50%-át export piacokon értékesítik.

A cég tovább erősíti pozícióját a skandináv piacon
Forrás: Vajda-Papír

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában