Tisztújítás

2023.06.10. 22:35

Újabb 5 évre Takács Géza lett a Vetőmag Szövetség elnöke

A 2007-ben kinevezett agrárszakember 2028-ig látja el az elnöki teendőket. A szövetség alelnökei Cs. Nagy István, Mátrai Tibor és dr. Vida Gyula lettek.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: melhijad

Takács Géza a martonvásári kutatóintézet vetőmagüzemében kezdte pályafutását 1974-ben. 1986-tól részt vett a bábolnai IKR vetőmag programjának létrehozásában, itt az ágazatot irá-nyította 2010-ig. Jelenleg a Hungaroseed Kft. ügyvezetőjeként dolgozik.

Takács Gézát 2007-ben választották meg a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökének, amelynek feladatait azóta is ellátja.

Az elmúlt 5 év rendkívül nehéz időszak a hazai mezőgazdaság életében, ami 2022-ben csú-csosodott ki az aszály okozta károkkal. A keleti országrész gyakorlatilag kiszáradt, ez természetesen a vetőmag ágazatot is rendkívül érzékenyen érintette. A szélsőségek egyértelműen a változó klíma hatásainak köszönhetőek. 

Ezen kívül az ágazatra hatással voltak a koronavírus hullámai, az inputanyag és energiaárak emelkedései, az inflációs hatások, az elmúlt évtől pedig az orosz-ukrán háborús helyzet okozta külpiaci bizonytalanságok is. Az, hogy itt előre tudtunk lépni, egyértelműen annak az összefogásnak köszönhető, amelyet a szövetség munkatársai, tisztségviselői a partnerszerve-zetekkel és az irányító hatóságokkal közösen alakítottak ki -  értékelte az elmúlt időszakot Takács Géza.

Takács Géza
Forrás: Vetőmag Szövetség

A Vetőmag Szövetség elnöke szerint a globális felmelegedés már megállíthatatlan, az éves középhőmérséklet emelkedése különösen aggasztó. 

Víz nélkül nincs élet és jövő. Alkalmazkodni kell ehhez a nemesítőknek és a egész ágazatnak, hogy a legjobban teljesítő vetőmagokat adjuk át a gazdálkodóknak. A vetőmag szakma az első a sorban, amelynek jól kell prog-nosztizálnia a jövőt, hiszen a következő évek sem lesznek könnyebbek.

A kihívásokra új, a stresszhelyzeteknek ellenállóbb hibridekkel, fajtákkal tudunk választ adni. A kialakult helyzet nehéz jövőt sejtet, de az egész szektor azon dolgozik, hogy ezeknek a hatásait megpróbáljuk a legnagyobb mértékben csökkenteni.”

Takács Géza a partnerkapcsolatokról szólva kifejtette: több vetőmag szövetséggel is együtt-működnek és a szövetség aktívan bekapcsolódik a nemzetközi vetőmagszakmai vérkeringés-be is

Európában és a világpiacon is is meghatározó a magyar vetőmag 
A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezetnek és Terméktanácsnak jelenleg 1153 tagja van. A stratégiai jelentőségű, az élelmiszerlánc első lépcsőjének tekinthető hazai ágazat meghatározó Európában és a világpiacon is. A mintegy 110 ezer hektáron zajló magyar vetőmag-előállítás értéke éves szinten 190 milliárd forintot tesz ki. Az ágazat szereplői nemcsak a ha-zai igényeket szolgálják ki vetőmagokkal, hanem jelentős, 120 milliárd forint értékű export-tevékenységet is folytatnak. A legjelentősebb célországok közé az Európai Unió és a Függet-len Államok Közösségének államai tartoznak. A szektor évente több mint 100 különböző faj-ból, csaknem 1300 fajta vetőmagot állít elő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában