Hulladékgazdálkodás

2023.12.06. 10:37

Április 1-jétől indulhat a kézi visszaváltási rendszer az önként csatlakozó kis üzletekben (videó)

A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. tervei szerint 2024. április 1-jétől magyar szakemberek által kifejlesztett mobil rendszer teszi majd lehetővé, hogy a kötelező italcsomagolás-visszaváltási rendszerhez önként csatlakozó kisebb üzletekből begyűjtsék a fémdobozokat, PET-palackokat és üvegeket - mondta a MOHU Gyártói felelősségi rendszerek vezetője egy keddi budapesti sajtóbeszélgetésen.

MW

Forrás: Szentkirályi Alexandra / Facebook

Szabó Szilvia emlékeztetett: 

jövő január 1-től új italcsomagolás-visszaváltási rendszert vezetnek be Magyarországon, minden visszaváltási jelöléssel ellátott, egyszer használatos üveg, fém és műanyag palackos ital csomagolása visszaváltható lesz. Vásárláskor palackonként egységesen 50 forint visszaváltási díjat fizet a vásárló, amit visszakap, miután visszavitte a palackot.

A 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű élelmiszerüzletben kötelező visszaváltó automatákat üzemeltetni, ezeket a MOHU Zrt. biztosítja. A visszaváltási rendszerhez önként csatlakozó, 200 és 400 négyzetméter közötti alapterületű üzleteknek szintén automata üzemeltetését javasolja a hulladékgazdálkodási társaság, a 200 négyzetméter alatti boltok esetében ugyanakkor gazdaságosabb a kézi visszaváltás, majd a hulladék mobil begyűjtése - mondta Szabó Szilvia.   

Az innovatív magyar mobil rendszer mintaként szolgálhat más országok számára is 

- emelte ki.   

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Facebookon hívta fel a figyelmet az új rendszerre:

A szakember úgy fogalmazott: abban még sok a bizonytalanság, hogy hány kézi visszaváltó pont lesz az országban. Már több száz üzlet jelezte önténtes csatlakozási szándékát, velük most kezdenek szerződést kötni; a MOHU célja, hogy legalább 4000 kézi visszaváltó pont jöjjön létre, de ez akár 8000 is lehet - jelezte.   

A kisebb boltok várhatóan akkor kapnak majd kedvet a csatlakozáshoz, amikor látják, hogy a fogyasztók a visszaváltási díjat náluk vásárolnák le. A csatlakozás nem jár költségekkel, és ezek a boltok kezelési díjat is kapnak a visszaváltott palackok után

- tette hozzá.   

Vida Péter, a magyar Returmatic Solutions Zrt. ügyvezetője a sajtóbeszélgetésen elmondta: az általuk kifejlesztett mobil visszaváltó, valamint feldolgozó berendezés leegyszerűsítve egy teherautó és a visszaváltó automaták kombinációja, ami lehetővé teszi, hogy akár a legkisebb falvakba is eljussanak, és begyűjtsék az újrahasznosítható csomagolásokat.   

A boltok által a vásárlóktól visszavett üvegeket, műanyagpalackokat és fémdobozokat a mobil gépek már a helyszínen azonosítják, számolják, tömörítik, majd az informatikai rendszernek köszönhetően a kereskedőnek szinte azonnal utalja is a MOHU a visszaváltási díjat - ismertette.   

Az ügyvezető elmondta: jelenleg tesztelik a rendszert, és folyamatban van 83 mobil berendezés gyártása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában