érdemi segítség

2021.02.22. 08:45

A csúsztatott adóbevallás volt az egyik leghatékonyabb adóügyi intézkedés

A beszámoló, illetve a társasági adó bevallási határidejének halasztása volt a kormány egyik leghatékonyabb adóügyi intézkedése a koronavírus-járvány első szakaszában, az érintett vállalkozások így négy hónapon keresztül mintegy százmilliárd forinttal gazdálkodhattak tovább – mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Az érintett vállalkozások kétharmada élt tavaly azzal a lehetőséggel, hogy a koronavírus-járvány első hulláma miatt május vége helyett csak szeptember 30-ig készítette el a társaságiadó-bevallását – közölte az államtitkár a Világgazdaságnak adott interjúban, emlékeztetve arra, hogy a beszámoló mellett

ötféle adót érintett a kormány négyhavi automatikus fizetési halasztása: a társasági adót, a kisvállalati adót, az innovációs járulékot, az energiaellátók jövedelemadóját és a helyi iparűzési adót.

Elmondta, a pünkösdi ünnep miatt június 3-ra eső eredeti határidőre 101 599 cég adta be társaságiadó-bevallását és tett eleget adófizetési kötelezettségének. A szeptember 30-i határidőre további csaknem 200 ezer adóbevallás érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz.

Ezek feldolgozása után látható, hogy

a kormány gazdaságvédelmi intézkedése érdemi segítséget jelentett a vállalkozásoknak

– jelentette ki Izer Norbert.

Az államtitkár szerint mindez hozzájárulhatott ahhoz, hogy a harmadik negyedévben várakozásokon felül teljesített a magyar gazdaság – a második negyedévesnél 11,4 százalékkal nagyobb volt a GDP-növekedés –, hiszen a felpattanás idején a meg nem fizetett adó összege többletlikviditást jelentett a vállalkozásoknak.

A halasztás több mint 1,1 milliárd forintot hagyott a lehetőséget igénybe vevő 3143 kivás cég zsebében – közölte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában