öregedő gazdatársadalom

2021.06.04. 06:05

A generációváltás akadályaira kíváncsi az agrárkamara

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara széles körű felmérést indított a gazdálkodók körében, ezzel segítve az akadályok feltárását és elhárítását.

A gazdatársadalom Európa-szerte elöregedőben van, így Magyarországon is problémát jelent az, hogy ki és hogyan veszi át a gazdaságok vezetését az idősebb generációtól. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) széles körű felmérést indított a gazdálkodók körében, ezzel segítve az akadályok feltárását és elhárítását.

Az agrárkamara közleményében idézi a Központi Statisztikai Hivatal 2020. évi Agrárcenzus felmérésének előzetes adatait, amely szerint a 65 évesnél idősebb magyar gazdálkodók 51 százaléka nem tudja, vagy még nem gondolkodott azon, hogy mi történik a gazdaságával a következő években. A felmérés szerint 2020-ban a gazdaságok irányítóinak 35 százaléka volt 65 éves vagy annál idősebb, ugyanakkor csupán 10 százaléka 40 évnél fiatalabb. Évtizedek óta megfigyelhető, hogy a gazdaságokat irányítók átlagéletkora emelkedik.

A NAK a megoldási lehetőségek kidolgozása érdekében összegyűjti a generációs problémákat és az érintett szereplők álláspontját, elsődlegesen egy széles körben kiküldött online kérdőív segítségével. A kamara honlapján elérhető kérdőív 2021. június 30-ig tölthető ki, alapvetően a gazdaságokat átadni kívánók, illetve a tervezetten átvevők válaszait várják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában