Maradandó fogyatékosság

2022.09.16. 06:55

Fejbe lőttek egy vadászt a Börzsönyben, a vétkes mindent tagad

A Pest megyei rendőrök befejezték a nyomozást annak a 60 éves férfinek az ügyében, aki a gyanú szerint egy vadászaton puskájával fejbe lőtte a "vadásztató" férfit. Az áldozatnak maradandó fogyatékossággal kell leélnie hátralévő életét.

Az eltévedt lövedék.

Forrás: police.hu

A rendőröket 2020. július 3-án késő este riasztották egy vadászbalesethez a nagybörzsönyi erdőbe. A bejelentés szerint a vendég megcsúszott a talajon és véletlenül fejbe lőtte a vadászatvezetőt. A helyszínen a mentősök a földön fekvő, fejbe lőtt áldozatot látták el, a rendőrök pedig elszámoltatták a kocsija mellett álló bejelentőt. G. István elmondása szerint a terepjáróban ülő férfi a kocsi felé húzta őt, a mozdulat közben eldördült egy vétlen lövés, amely megsebesítette társát.

A kirendelt igazságügyi orvosszakértő véleménye alapján a 42 éves férfinek maradandó fogyatékosságot okozott a lövedék. Megállapította, hogy ennek mértéke súlyos, mintegy 70 százalék feletti,

 a traumás sérülés következtében idegrendszeri károsodás, spasztikus bénulás alakult ki. A balesetre és az azt megelőző történtekre nem emlékezett.

 

Az igazságügyi vadászati szakértő véleménye szerint a szabályok be nem tartása idézte elő a tragédiát. G. István a fegyvert nem a vadászattal és fegyvertartással kapcsolatos előírásoknak megfelelően tartotta, használta,

 

 ezért fordulhatott elő, hogy az utastérben kitámasztott golyós vadászlőfegyver egy mozdulattól elsült, a lövedék pedig a sértett fejét átszakítva, koponyájából egy darabot kitépve, a jármű tetején keresztül távozott.

Forrás: police.hu

A férfi panasszal élt a gyanúsítás ellen, a terhére rótt bűncselekményt nem ismerte el. Védekezésében elmondta, hogy a vadászati és fegyverkezelési szabályokat teljes egészében betartotta. Állítása szerint a baleset tőle független, rajta kívül álló okok miatt keletkezett.

Hozzátette, hogy a balesetet követően havi rendszerességgel 300 ezer forintot juttatott az áldozat családjának, amit 2022-től 360 ezer forintra emelt. 

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya a 60 éves férfival szemben súlyos egészségromlást okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást befejezte, az ügy iratait átadta az ügyészségnek – számolt be róla a rendőrség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!