Krimi

2023.05.29. 17:35

Négy éve történt a Hableány sétahajó katasztrófája

A szörnyű balesetnek azóta sincs felelőse. A katasztrófa miatt indult két büntető- és egy kártérítési per még nem jutott el a végkifejletig.

Egy hónap után tudták kiemelni a Hableányt a Dunából

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Kurucz Árpád

Négy éve, 2019. május 29-én 21 óra 5 perckor a Margit híd pesti hídfőjénél a hegymenetben gyorsító Viking Sigyn szállodahajó legázolta az előtte haladó Hableány sétahajót. 

A sétahajó 35 utasából heten túlélték a balesetet, 25 dél-koreai utas és a kétfős magyar személyzet a Dunában lelték halálukat. Egy dél-koreai középkorú nő nyomtalanul eltűnt, azóta sem került elő a holtteste. 

Hajósok szerint a Viking Sigyn után érkező testvérhajó, a Hableány roncsain és a vízbe esetteken átgázoló Viking Idun semmisíthette meg a testet – írja a Magyar Nemzet.

A szörnyű balesetnek azóta sincs felelőse. A katasztrófa miatt indult két büntető- és egy kártérítési per még nem jutott el a végkifejletig.

A már három éve tartó büntetőpernek egyetlen vádlottja van, a norvég tulajdonú, ám Svájcban bejegyzett Viking AG hajójának, a Sigynnek az ukrán kapitánya, a 67 éves Jurij Csaplinszkij.

A kapitány a vádirat szerint az ütközés előtti öt percben – noha ő kormányozta a szállodahajót – egyáltalán nem figyelt a munkájára, ráadásul a Sigyn radarja sem volt bekapcsolva.

A kapitány a tanúvallomásában még elismerte, hogy nem is látta a Hableányt. (A tanúként tett vallomás felhasználható a bíróságon, így később hiába módosította már gyanúsítottként, majd vádlottként az első vallomását.) 

Csaplinszkij kapitány ellen vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetésének vétsége és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt emeltek vádat.

 

Jurij Csaplinszkij, a Viking Sigyn kapitánya 
Forrás: Origo

Az ukrán kapitány nyomkövetővel a lábán bűnügyi felügyelet alatt van Budapesten, és bizonyítottság esetén halmazati büntetésként 11 év szabadságvesztést is kaphat.

A perben zajlik az iratismertetés, ami után következhetnek a perbeszédek, majd várhatóan ősszel az elsőfokú ítélet kihirdetése. Borítékolható azonban, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság ítélete nem emelkedik jogerőre fellebbezések miatt.

Ugyancsak elkezdődött a másik büntetőper, pontosabban előkészítő üléssel elkezdődött volna, csak az Ukrajnában (!) bűnügyi felügyelet alatt lévő vádlott kórházba került. Ebben a perben Fjodor S. a vádlott, a Viking Idun hajóskapitánya, akit 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával vádolnak. A katasztrófa estéjén az Idun közvetlenül a Sigyn után érkezett a Margit hídhoz, és anélkül, hogy megállt volna, átgázolt a felszínre került hajóroncson és testeken.

A kapitánynak eddig minden hónapban egyszer telefonon kellett jelentkeznie az V. kerületi rendőrkapitányságon, ami meg is történt. Amikor kitűzték az előkészítő ülést, zárt hírközlési láncon keresztül próbálták meg kapcsolni a bíróságra, ám kiderült, tárgyalásra alkalmatlan állapotban kórházi kezelés alatt áll. Egyébként az 59 éves Fjodor S. ha akarna se tudna Budapestre jönni, hiszen katonakorú.

Érdekesség, hogy Csaplinszkij és Fjodor S. nem sokkal a budapesti katasztrófa előtt Hollandiában egy ugyancsak Viking hajóval egy tengerjárónak ütköztek és eljárás indult ellenük. Annak nincs nyoma még a szakportálokon sem, hogy ennek az ügynek mi lett a vége.

A Hableány-katasztrófa miatt négy és fél milliárd forintnyi dollár alapú kártérítési per is zajlik. Ebben a dél koreai áldozatok hozzátartozói és a túlélők, összesen 78-an perlik a Sigyn tulajdonosát, a Viking AG-t és a Habelány tulajdonosát, a Panoráma Deck Kft.-t. A perben jelenleg is tart a felperes károsult zárt hírközlési láncon keresztüli meghallgatása.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!