delmagyar.hu podcast

2025.03.25. 09:20

Van valami, amiben a szegediek nem hajlandók a magyar átlagot követni

Folyamatosan változnak a trendek, azonban egy jó halászlevet bármikor meg tudnánk enni. Sztanó Jánossal beszélgettünk a halfogyasztási szokásokról.

Magyarországon a halfogyasztás szezonális, különösen a karácsonyi és húsvéti időszakban emelkedik meg a kereslet.

halfogyasztás
A halfogyasztás szezonális. Fotó: Török János

Halfogyasztási szokások

A halfogyasztás jelentős részét a ponty teszi ki, amely a hazai konyhák egyik legnépszerűbb alapanyaga. Szegeden és Baján különösen magas az éves fogyasztás az erős gasztronómiai hagyományok miatt. Az első negyedévben a halkitelepítések segítik az értékesítést, a horgászegyesületek ilyenkor aktívak. Kampányok, mint a „HalPéntek”, vagy a vagy a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program népszerűsítik a halfogyasztást, ami lassú növekedést mutat. Sztanó Jánossal, a szegedi halgazdaság, a Szegedfish Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk, aki több mint öt évtizedes tapasztalattal a háta mögött beszélt nekünk halfogyasztási szokásainkról.

Hallgassa meg további adásainkat is.

Videa mellett Spotify-on is meghallgathatja adásainkat. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!