gyűjtemény

2019.10.22. 22:26

Kiállításon láthatóak a forradalom amatőr fotói

Az Apró dobozba rejtett forradalom című kiállítás anyaga ajándékozás keretében, egy hagyatékból került a Magyar Nemzeti Múzeumhoz.

Forrás: Fortepan

Fotó: Hegyi Zsolt, Balla Demeter

Ősszel 1956-os amatőr fényképekkel gyarapodott a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) fényképtára, az anyagból Apró dobozba rejtett forradalom címmel kiállítás látható keddtől a múzeumban.

Az eddig még sosem látott fotókat most nézheti meg először a közönség – hangzott el az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Gál Vilmos történész-főmuzeológus elmondta, hogy idén ősszel került a múzeum fényképtárába az anyag ajándékozás keretében egy hagyatékból. A fényképeket Pálfalvi István, a Műszaki Egyetem akkor frissen végzett mérnöke készítette, aki Rákospalotán lakott és onnan mindennap bejárt az 1956-os forradalom Budapestjét fényképezni.

Mint hozzátette, összesen 31 darab jó minőségű kép került a gyűjteménybe, az anyagot a közönség felnagyítva láthatja a múzeum Rotundájában.

Hozzátette: a múzeumban dolgozó szakemberek próbálják beazonosítani a fotók készítésének helyét és pontos idejét.

Az eredeti fényképek műtárgyvédelmi okokból csak a hét végéig láthatók a kiállításon. A digitális másolatok, valamint a többi forradalomhoz kapcsolódó tárgy november elejéig – közölte Gál Vilmos.

Borítókép: Baross tér és a Rákóczi út 1956. október 29-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában