program

2020.05.18. 16:00

Debreceni sztorik „láthatóak” a Debrecen-körökben

A projekt a valós és az online teret kapcsolja össze, így személyes jelenlétre, összekapcsolódásra ösztönöz.

Fotós: Czeglédi Zsolt

Kulturális üzeneteket hordozó sárga körökkel hívják fel a figyelmet Debrecenben a járványügyi korlátozások enyhítése utáni felelősségteljes magatartásra, a távolságtartás fontosságára – mondták a szervezők szombaton, amikor a város főterén, a Református Nagytemplom előtti Kossuth téren lévő Szabó Magda szobornál felfestették ez első köröket.

Jelezték: a járványügyi korlátozások enyhítése után a helyi Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ kezdeményezésére az önkormányzat új ötlettel színesíti Debrecen kulturális életét: a Lépj a körbe! Együtt vagyunk Debrecen! projekt keretében hamarosan az egész várost ellepik a – járvány elleni védekezés szempontjait figyelembe véve – biztonságos távolságban felfestett, izgalmas tartalommal megtöltött sárga körök.

„A körökben állva egy közösségi élmény részesei lehetünk anélkül, hogy csoportosulnának kisebb tömegek. Nemcsak gyakorlati funkciót látnak el a körök, hanem mindegyiknek kulturális jelentősége van” – emelte ki a helyszínen Puskás István, Debrecen kulturális alpolgármestere.

A szervezők környezetbarát, néhány hónap alatt az UV-sugárzás hatására lebomló sárga festékkel köröket festenek a város közterületeire. Egy helyszínen három kör van egymás mellett, amelyek tematikusan, egy témakört, programot vagy épületet mutatnak be.

Közülük az egyikben egy idézet látható, a másikban egy QR-kód segítségével leolvasható tartalom van: olyan videóval, történettel, képpel, amelyek Debrecenről szólnak. A harmadik körben pedig az előbbi két tartalomhoz fűződő kérdés olvasható, amelynek megválaszolásával helyszínenként más-más díjat sorsolnak ki a szervezők – ismertették a részleteket.

A Lépj a körbe! projekt a koronavírus-járvánnyal összefüggő kijárási korlátozás enyhítésével jött létre. Ha az érdeklődő beleáll a körbe, lehetősége adódik – kicsit másképp, nem a tankönyvek soraiból – megismerni a várost és lakóinak történetét.

A projekt a valós és az online teret kapcsolja össze, így személyes jelenlétre, összekapcsolódásra ösztönöz: helyben ad élményt, mégis arra motivál, hogy maradjunk a körön belül, az egészségügyi szempontoknak megfelelően, a szükséges távolságban – mondta Puskás István.

Hozzátette: a projekthez tartozik egy felhívás is a debreceniekhez. Olyan élményeket, képeket, videókat és történeteket várnak a szervezők, amelyek a debreceniekről szólnak. A projekt leírása a lakosság számára és a hozzá tartozó felhívás a https://bit.ly/362q6df linken olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában