néphagyomány

2021.02.20. 15:00

Húsvéti tojás készítését ösztönzi a Nemzetünk hímes tojásai program

Húsvétváró program indul a magyar lakta területeken élők részére, melynek célja, hogy egy virtuális és egy valós kiállításon is bemutassák, milyen hímes tojások készülnek az ünnepre.

Forrás: zsolnaynegyed.hu

Mosonyi Éva tojásíró népi iparművész a Zsolnay Örökségkezelővel együttműködve február 17-én, a böjt kezdetén indította el kezdeményezését a húsvétra készülve. A Kárpát-medencében több száz éves hagyomány, hogy a lányok-asszonyok elkészítik saját hímes tojásaikat. Húsvétkor az otthoni tojásfestésre a járványhelyzetben is van lehetőség, ezért a saját készítésű hímes tojások bemutatására és népszerűsítésére vállalkozik a Nemzetünk hímes tojásai 2021 program.

A felhívásra jelentkezhetnek gyerekek és felnőttek, amatőrök és hozzáértők is. A hímes tojások készülhetnek hagyományos népi technikával vagy bármilyen más módon. Személyenként egy tojással lehet részt venni a programon.

A törékeny tojásokat a postára adás helyett fotón örökíthetik meg a résztvevők, mégpedig úgy, hogy

a tojást a tenyerükben tartva készítik a képet,

ezzel kifejezve, hogy saját kezükkel készült. A fotókat március 25-ig várják.

A beérkezett alkotásokból virtuális képsorozat készül, amely megmutatja, hogy 2021-ben milyen hímes tojások készültek a magyarlakta területeken. Emellett a képeket kiállítják húsvétkor a Zsolnay Kulturális Negyed Pirogránit udvarán is.

Fotó: zsolnaynegyed.hu

– A húsvéti forgatagot és a locsolás élményét nem pótolja, de segít ráhangolódni az ünnepre a virtuális és az élő kiállítás.

Mutassuk meg a mi saját hímes tojásunkat és gyönyörködjünk nemzetünk többi hímes tojásában is!

– mondta Mosonyi Éva. A részletes felhívás megtalálható a zsolnainegyed.hu honlapon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában