Online

2021.03.19. 15:53

Koncerttel ünneplik meg Bartók Béla születésének 140. évfordulóját

A Szent Efrém Férfikar Szokolay Dongó Balázzsal lép fel a Hagyományok Háza SzínpadON című online sorozata keretében március 25-én, Bartók Béla születésének 140. évfordulóján.

Béla Bartók (1881-1945), compositeur hongrois. France, mars 1939. LIP-2019-003 (Photo by © Lipnitzki / Roger-Viollet / Roger-Viollet via AFP)

Forrás: Lipnitzki/Rober-Viollet/AFP

Fotó: Roger-Viollet via AFP

A Hagyományok Háza pénteki beharangozója szerint a Bartók in Motion című, 70 perces koncertszínházi előadáson a férfikar nyolc énekese mellett népi fúvós hangszereken működik közre Szokolay Dongó Balázs.

Mint írják, a jubileumi műsorban Bartók férfikarai és az ezeket keretbe foglaló népdalok a férfi életének állomásait, lelki stációit bemutató mesét alakítanak ki.

Megjelennek az eszmélés, a gyengébbik nemmel való találkozás, a küzdelem, a visszatekintés és a halál mérföldköveinél készített pillanatképek.

A darabot Bubnó Tamás Liszt-díjas érdemes művész koncepciója alapján alkotta meg a Szent Efrém Férfikar.

Az eredetileg 2020. szeptember 26-ra New Yorkba tervezett előadást Bartók Béla életének utolsó helyszínén, halálának 75. évfordulóján szerette volna bemutatni a formáció. A járványhelyzet miatt meghiúsult bemutató végül Bartók születésének 140. évfordulóján a Hagyományok Házában valósul meg online közvetítés formájában.

Bartók Béla méltán az egyik legismertebb magyar zeneszerző, aki sajátos zenei nyelvével kitörölhetetlen nyomott hagyott a 20. század zenetörténetében.

Zongorára, zenekarra írt művei, valamint kamarazenéje mellett azonban kevéssé váltak ismertté férfikarai. Bartók mindössze hat ilyen művet komponált 1903-1935 között, amelyek rendkívüli technikai összetettségük és a nyelvi akadályok miatt a mai napig sem foglalhatták el méltó helyüket a világ koncerttermeinek repertoárjában. A Bartók in Motion című koncertszínházi előadással a Szent Efrém Férfikar célja, hogy ezeket a kevésbé ismert remekműveket is élvezetesen, mindenki számára befogadható módon mutassa be – olvasható a közleményben.

Borítókép: Bartók Béla 1939-ben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában