Hajógyár

2021.09.30. 18:35

Átfogó multimédiás felületet hozott létre a magyar popzene számára a Petőfi Kulturális Ügynökség

A felületen a naponta frissülő videós és szöveges tartalmak mellett podcastok és videósorozatok fogják bemutatni a zenei alkotókat.

„A popkultúra, a könnyűzene attól működik jól, ha az alkotók saját karakterüket, szabadságukat tudják belevinni. Terveink szerint a Hajógyár platform a műfajok között a szabadság terepe lesz, letapogatja mindazt, amit ma magyar könnyűzenének hívunk”

- mondta Demeter Szilárd, a magyar könnyűzene megújításáért felelős miniszteri biztos, a Petőfi Kulturális Ügynökség vezetője a multimédiás felület szerdai ünnepélyes elindításán az újbudai A38 hajón.

Demeter Szilárd, aki a Hajógyári-szigeten szeretne létrehozni egy könnyűzenei központot, megjegyezte: tudta, hogy sok évbe fog telni, amíg az ottani ingatlanegyüttesből létre lehet hozni egy popkulturális művészeti centrumot, hiszen a közpénz elköltése nem egyszerű, sok jogszabályi körülmény, közbeszerzés szükséges hozzá. „Ezért azt kértem Dénes Adéltól, az ügynökség könnyűzenei igazgatójától, hogy addig is hozzunk létre egy vizuális, online Hajógyár platformot. Ezt indítjuk most be” – fejtette ki Demeter Szilárd.

Mint mondta,

az elképzelések szerint a hajógyári helyszínen próbatermek, stúdiók, játszóhelyek mellett helyet fognak kapni a kortárs vizuális művészetek, a színház, a táncművészet, az irodalom és a gasztronómia is.

Dénes Adél, a Hajógyár megálmodója hangsúlyozta: szükség van arra, hogy a magyar könnyűzene gazdagságát vizuálisan is igényes formában mutassák be.

„A cél egy olyan közös platform létrehozása volt a kortárs alkotók és a közönség számára egyaránt, ahol nincsenek előítéletek, éles határok a műfajok között, ahol a könnyűzenéről akár egy gasztroműsorban is beszélni lehet, ahol popszövegekhez komoly irodalmárok nyúlnak hozzá. A Hajógyár felületen nincsenek tabuk, csak az alkotás minősége, frissessége és újszerűsége dönt annak sorsáról” – szögezte le Dénes Adél.

A Petőfi Kulturális Ügynökség könnyűzenei igazgatója szerint a mondanivalót keresik, és mindazt, ami értéket közvetít. A felület ugyanolyan tálalással mutatja be az összes művészt a tetoválóktól egészen a keramikusokig, a néptáncosoktól a producereken át. Dénes Adél kitért arra, hogy az ötéves magyar könnyűzenei stratégia elfogadásával sikerült kifejezniük azt, hogy a popkultúrát elhelyezzék ott, ahol mindig is a helye volt: a művészeti ágak között.

„Itt nem egy belterjes zsűri dönt arról, mi érdekli az embereket, a Hajógyár a közönséggel közösen készül, és többé nem válik ketté a magas művészet és a tömegkultúra. Célunk megmutatni, hogy jó itthon élni és alkotni, hogy a magyar kultúra gazdagsága kimeríthetetlen és értékteremtő” – mondta a könnyűzenei igazgató.

A Hajógyár felület egyelőre videós műsorokkal jelentkezik. A hajogyar.hu multimédiás platformja, egy komplex interaktív felület, amely egy helyen gyűjti össze a Petőfi Kulturális Ügynökség valamennyi könnyűzenei programját, januárban debütál.

A több mint tizenöt videós műsort összefogó felület és tartalma a Hajógyár saját YouTube-csatornája mellett a többi közösségimédia-színterén is megjelenik. A felületen a naponta frissülő videós és szöveges tartalmak mellett podcastok és videósorozatok fogják bemutatni a zenei alkotókat.

A Hajógyárban lesznek Muzik minikoncertek, a művészekről szól az Ütem és az Életút, illetve a kulturális élet számos aspektusát dolgozza fel a Varroda, a Kézmívesek, az Ecsetvonás, a Fényes élet, a Gyerekkor íze, a Négy Évszak vagy épp a Divatos elnevezésű műsorblokk.

A platform szerdai nyitóeseményének programjában Bárány Bence slammer fellépése, a zenész Ohnody és Esterházy Fanni táncművész közös produkciója, Solére, Saiid és az Ék zenekar koncertje egyaránt szerepelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában