A romantikusok muzsikája

2022.02.07. 19:05

Mendelssohn és Mozart műveit szólaltatja meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

A koncerten Wolfgang Amadeus Mozart C-dúr oboaversenye előtt Felix Mendelssohn-Bartholdy Hebridák-nyitánya, zárásként pedig III. szimfóniája hangzik el.

Mendelssohn és Mozart művei szólalnak meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar csütörtöki koncertjén Francois Leleux oboaművész szólójával és vezényletével a budapesti Müpában. Az esten Wolfgang Amadeus Mozart C-dúr oboaversenye előtt Felix Mendelssohn-Bartholdy Hebridák-nyitánya, zárásként pedig III. a-moll, Skót szimfóniája hangzik el.

A romantikusok muzsikáját gyakorta ihlették zenén kívüli élmények.

Ebben Liszt járt az élen, akit zene írására késztetett vers, próza, dráma, filozófiai mű, táj, épület, szobor és festmény. De barátja, Mendelssohn sem zárkózott el a külső inspirációforrásoktól. A csütörtöki hangversenyen két hasonló élményvilág által életre hívott remeklése hallható, hiszen mind a Hebridák-nyitány, mind a Skót szimfónia a ködös-hűvös, romantikus skóciai tájakon tett utazásain átélt élményekből született. A kettő között Mozart kecses, könnyed, csevegő hangvételű Oboaversenye hangzik el.

További részletek a koncerttel kapcsolatban a Nemzeti Filharmonikus Zenekar honlapján olvashatóak.

Borítókép: MTI / Bruzák Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában