Népművészet

2022.02.21. 07:20

Orbán Viktor levélben köszöntötte a 80 éves Józsa János fazekasmestert

Csak tiszta forrásból! címmel nyílt kiállítás a korondi fazekasmester munkáiból.

Józsa János korondi fazekasmester, a Népművészet Mesterének a pandémia alatti bezártságban született alkotásait mutatja be a budapesti Józsa Judit Galéria Józsa János 80 – Csak tiszta forrásból! címmel vasárnap megnyílt kiállítása.

Józsa János nyolcvan esztendőnyi életpéldájával nemcsak tisztán látja, de a mi számunkra is láttatni tudja az élet igazságait

– méltatta a születésnapját vasárnap ünneplő fazekasmestert a kiállítás megnyitóján az Országgyűlés elnöke.

Kövér László felidézte: Józsa János a második világháború vérzivatarában született, majd szülőföldje hamarosan idegen állam fennhatósága alá került, népe nehéz kisebbségi sorba kényszerült.

Ha agyagba akarnak döngölni, csinálj belőle kerámiát

– fogalmazott a házelnök, hozzátéve: Józsa János nem hagyta magát, és agyagba öntötte üzenetét.

Kiemelte, hogy Józsa János művészete a székely néplélekből fakad. Noha a néplélek mibenlétét nehéz megfogalmazni, megnyilvánulásait azonban pontosan lehet érezni; ez emelte iparosmunkából alkotóművészet rangjára Józsa János munkásságát is – fogalmazott az Országgyűlés elnöke.

Józsa János azon alkotók közé tartozik, akik számára etika és esztétika párban járnak – mondta Kövér László.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond a Népművészet Mestere, Józsa János korondi fazekasmester Józsa János 80 – Csak tiszta forrásból! című kiállításának megnyitóján a budapesti Józsa Judit Galériában 2022. február 20-án. Forrás: Máthé Zoltán / MTI

Orbán Viktor miniszterelnök levélben köszöntötte Józsa Jánost, kiemelve: a mestert még egy világjárvány sem tántoríthatta el hivatásától, a hagyományos díszítőművészetet megjelenítő, Józsa-stílusú fazekastermékek készítésétől.

Ezek „a szülőföld szeretetéről vallva nemzeti gyökerek megőrzésére is sarkallnak minket” – fogalmazott a kormányfő.

Józsa Judit galériavezető arra emlékeztetett, hogy mindig a Bartók Béla által is leírt „tiszta forrás” határozta meg édesapja életművét, amely a székely népi fazekasságból indulva teljesedett ki. Erre utal a kiállítás címe is – jegyezte meg.

Pávai István népzenekutató felidézte, hogy korábban sok vita zajlott azzal kapcsolatban, a korondi fazekasság miként kerülhetné el a tömegtermelés jelentette kihívásokat, a giccs terjedését. Ebben a helyzetben Józsa János mutatott kiutat – méltatta a fazekasmestert, hozzátéve: Józsa János ugyan egy idős generációhoz tartozik, de nyitottsága az újra máig megmaradt.

Kovács Gergelyné Szabó Irén kultúrtörténész elmondta, Józsa János a járványhelyzet alatti bezártságban nyolcvan nagy méretű kerámia dísztányért készített a legnehezebb technikával, máz alatti festéssel.

Józsa János jubileumi kiállítása április 30-ig látható a Városház utcai Józsa Judit Galériában.

Borítókép: Józsa János korondi fazekasmester, a Népművészet Mestere a pandémia alatti bezártságban született alkotásait bemutató Józsa János 80 – Csak tiszta forrásból! című jubileumi kiállítása megnyitóján a budapesti Józsa Judit Galériában 2022. február 20-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában