Sokszínű programok

2022.03.24. 10:49

Egy héten át több mint negyven település népművészeti műhelyei nyílnak meg a látogatók előtt

Egy héten át több mint negyven település népművészeti műhelyei nyílnak meg a látogatók előtt, a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hete részeként az érdeklődők szombat és április 3. között országszerte megismerkedhetnek a népi kézművesség különböző területeivel - közölték a szervezők.

Az Európai Művészet és Kézművesség Napjai (JEMA) nemzetközi rendezvényhez csatlakozva kilencedik alkalommal rendezik meg a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hetét. A rangos nemzetközi programhoz több mint negyven település alkotóházai, kézművesműhelyei és műhelygalériái csatlakoztak többek között Nyíregyházán, Nádudvaron, Zircen, valamint Zalaszombatfán. A programokra a gyerekeket és felnőtteket is várják - olvasható a közleményben.
   

Mint írják, 

a sokszínű és egyedi programkínálattal, valamint a hagyományos kézművesség értékeinek bemutatásával a szervezők célja az alkotóműhelyek és az ott dolgozó mesterek továbbörökítő munkájának ismertebbé tétele, ezáltal népi kézműves örökségünk minél szélesebb körben való bemutatása.  
   

A tájékoztatás szerint a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák nyitott hétvégéjén népi kézműves alkotóházak és műhelygalériák, valamint a népi kézművességgel foglalkozó egyesületek egyedi programkínálatukkal lehetőséget nyújtanak a helyi népi kézművesség és népművészet hagyományainak megismerésére.
   

Az országos rendezvényen az érdeklődők kipróbálhatják egyebek mellett a különböző tájegységek hímzéseit, a vertcsipke- és szűrrátétkészítést, a nemezelést, a bőrművességet, a kékfestést, a gyöngyékszer-készítést, valamint a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó hagyományt, a tojásírást és tojáspatkolást. Az egyes helyszíneken kiállításokkal, előadásokkal, mesterségbemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal, népi játékokkal, élőszavas mesemondással és népi gasztronómiához köthető programokkal is várják az érdeklődőket.
   

A rendezvényt a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Hagyományok Háza partnerségével valósítja meg.
   

Bővebb információk az eseményről a www.ahazak.hu, valamint a www.nesz.hu weboldalakon találhatók - áll az összegzésben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában