Lelkiismeret, barátság, szolidaritás

2022.03.23. 11:41

Esterházy János életéről készült dokumentumfilm

A felvidéki Esterházy János gróf életét, szenvedéstörténetét és az Esterházy-ügy drámai utóéletét mutatja be a Triptichon - Esterházy János élete és öröksége című dokumentumfilm, melynek díszbemutatóját Budapesten, Áder János köztársasági elnök jelenlétében tartották.

Esterházy János - arisztokrata származása miatt is - úgy érezte, elsőrangú felelősséget kell vállalnia a csehszlovák, majd a szlovák parlamentben is - idézte fel a film premierjén Erdő Péter esztergom-budapesti érsek, bíboros, prímás.

A felvidéki Esterházy János gróf


   

Mint megjegyezte, a felvidéki politikus komoly szerepet vállalt a kisebbségi magyarság életében, ugyanakkor keresztény, katolikus meggyőződését is vállalta a közéletben.
   

Volt benne annyi bátorság, hogy a szlovák parlamentben egyedüliként szavazott az ország zsidótörvénye ellen

- méltatta a mártír sorsú politikust Erdő Péter, hozzátéve: Esterházy János mindvégig következetes volt, nem véletlen, hogy a katolikus egyház megindította a boldoggá avatási eljárását.
   

Marek Kuchcinski, a lengyel szejm külügyi bizottságának elnöke, a szejm volt marsallja, a film szereplője hivatalos elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a film bemutatóján, képviseletében Maciej Szymanowski, a varsói Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet igazgatója köszöntötte a közönséget.
   

Mint kiemelte, Esterházy János a lelkiismeret, a barátság és a szolidaritás szimbóluma Magyarországon és Lengyelországon egyaránt.


   

Az azonban a maiaktól függ, hogy mit jelent Esterházy János most és mit jelent majd a jövőben, "különösen abban a helyzetben, amiben ma élünk mi, közép-európaiak, mikor a történelem órája, úgy néz ki, megint kicsit gyorsabb ütemben jár" - hangsúlyozta Maciej Szymanowski.
    

Az alkotás a Triptichon Film, az MTVA és a lengyel TVP S.A. koprodukciójában készült.
   

Csányi János, a film vezető producere elmondta: munkájuk első szakaszának végéhez érve mutatják be az Esterházy János életéről, szenvedéstörténetéről és az Esterházy-ügy utóéletéről szóló dokumentumfilmjüket, több mint 1 év kutatómunkát, csaknem 1 év forgatást és 1 év utómunkát követően.
   

Mindehhez öt országban forgattak, több mint 50 nagyinterjút vettek fel, melyekből eddig négy dokumentumfilm készült el. Ezek közül a Duna Televízió 2021 végén több alkalommal vetítette a 3-szor 52 perces történelmi minisorozatot, a lengyel állami televízió a közeljövőben tűzi műsorára a lengyel közönségnek szánt, 72 perces filmváltozatot, valamint az alkotók Apám, Esterházy János című, 35 perces, rövid dokumentumfilmje tavaly már díjat nyert a Savaria Filmszemlén.
   

A premieren a filmalkotások 80 perces fesztiválváltozatát mutatják be, ezzel lezárva a filmkészítés első szakaszát, hogy a munkát egy nagyjátékfilm és egy nemzetközi tévéfilmsorozat előkészítésével folytassák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában