A magyar film napja

2022.04.28. 13:30

Egész hétvégén magyar filmeket láthatnak a nézők országszerte

A Nemzeti Filmintézet kezdeményezésére televíziók, streamingszolgáltatók és mozik is csatlakoztak a közös ünnepléshez.

A magyar film napja alkalmából számos magyar filmet láthatnak a nézők a hétvégén országszerte – közölte csütörtökön a Nemzeti Filmintézet (NFI), amelynek kezdeményezésére televíziók, streamingszolgáltatók és mozik is csatlakoztak a közös ünnepléshez.

A magyar film legjobbjai közül a Nemzeti Filmintézet streamingplatformján, a Filmión csütörtök reggeltől vasárnap estig hat alkotás lesz ingyenesen nézhető. A kínálatban szerepel az Egészséges erotika, a Szerelem első vérig, a Legényanya és egy különleges musical-rajzfilm 1979-ből, a Habfürdő. Emellett Deák Kristóf Foglyok című alkotása, továbbá Bergendy Péter és Köbli Norbert ügynökthrillere, A vizsga is látható lesz - írják az NFI közleményében.

A közmédia csatornáin műsorra tűzik többek között a Valan – Az angyalok völgye című krimit, a Berlinale Arany Medve díjával kitüntettet, Oscar-díjra jelölt Testről és lélekrőlt és a Meseautó című filmet Perczel Zita főszereplésével.

A TV2 kínálatában szerepel A tanú, a Macskafogó, a Csinibaba és a Made in Hungária című film is. Az RTL Klub műsorát a Budapest noir című krimi és a Seveled című romantikus komédia tévépremierje gazdagítja. A HírTV a Hyppolit, a lakáj-t, az ATV Spirit pedig a Kopaszkutya című filmet vetíti az ünnep alkalmából.

A magyar film napjához kapcsolódva egész hétvégén kedvezményes jegyárakkal és a legutóbbi magyar filmalkotásokkal várja a mozinézőket országszerte mind a 18 Cinema City mozi. Műsoron lesz többek között Ákos rövidfilmje, a Magunk maradtunk, Az unoka című krimi és a Vadlovak dokumentumfilm a Hortobágyról.

A Tabán és a Kino Caféban tart vetítéseket a Budapest Film. A nézők a Tabán egy termében, a Kino Café összes termében klasszikus magyar filmalkotásokat nézhetnek. Újra mozivásznon lesz látható kiváló minőségben többek között Enyedi Ildikó filmje, Az én XX. századom és az Eldorádó, Bereményi Géza 1989-es klasszikusa.

A beharangozó szerint a fővárosi programok mellett országszerte 14 helyszínen lehet majd újranézni nagyvásznon a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum és Filmlabor igazgatóságainak együttműködésében felújított magyar klasszikusokat.

A Cinego két válogatással is készül az ünnepre: 2021 legizgalmasabb magyar filmjeiből és a múlt és jelen kapcsolatát középpontba állító alkotásokból nyújt válogatást. Kínálatukban szerepel az Evolúció és a Külön falka, valamint a Napszállta és a Nagyi projekt című film is.

Az HBO Max ünnepi kínálatában először lesz látható Aracsi Norbert II. világháborús rövidfilmje, az Elfelejtett nemzedék és Holtai Gábor rövidfilmje, a Második kör. Friss epizóddal érkezik A besúgó című sorozat is.

A magyar film napja részletes programja a https://nfi.hu oldalon érhető el.

A magyar film napját 2018 óta ünnepeljük április 30-án annak emlékére, hogy 1901-ben ezen a napon mutatták be az első magyar filmet, Zsitkovszky Béla és Pekár Gyula A táncz című alkotását.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában