Irodalmi Kavalkád

2022.04.02. 07:05

Összművészeti fesztivál várja az érdeklődőket a költészet napján

A rendezvény, bár főképp az irodalomra koncentrál, a művészetek sokszínűségével varázsolja el az érdeklődőket.

Egynapos irodalmi, sőt összművészeti kavalkáddal ünnepli a költészet napját a Petőfi Kulturális Ügynökség, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a POKET. Április 10-én a belvárosi Akvárium Klubba és az előtte lévő térre költöznek a művészetek, hogy izgalmas és változatos programot kínáljanak minden korosztálynak.

Először, de hagyományteremtő szándékkal szervez egynapos irodalmi fesztivált a PKÜ, a PIM és a POKET. A 3 szervező együttműködése nem véletlen, hiszen mindannyian kiemelt céljuknak tekintik az irodalom, az olvasás népszerűsítését, a minőségi kultúra átadását. Erről szól az Irodalmi Kavalkád, ami hangsúlyosan két szerző, Tamási Áron születésének 125. és Nemes Nagy Ágnes születésének 100. évfordulójához kötődik.

A rendezvény, bár főképp az irodalomra koncentrál, a művészetek sokszínűségével varázsolja el az érdeklődőket. Lesz koncert, gyermekprogram, színházi előadás, szabadtéri kiállítás, irodalmi beszélgetés, könyvbemutató és kézműves foglalkozás. Nem beszélve a POKET Zsebkönyvek 4. születésnapjáról, amelyet kvízzel és születésnapi esttel tesznek emlékezetessé a szervezők, akik változatos eszközökkel, több generációt megszólítva szeretnék megmutatni, hogy neves költőink, íróink műveinek ma is aktuális mondanivalója van számunkra.

Az egész napos műsorfolyamban az Akvárium minden terme megtelik programokkal, többek között a Kolompos és az Aurevoir. zenekarból ismert Agócs Márton és Fejér Mihály koncertjével, a POKET új versantológiájának bemutatásával, a marosvásárhelyi Spectrum Színház és a Maros Táncegyüttes magyarországi ősbemutatójának számító Tamási-, valamint a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium előadásával.

A vendégek és előadók között lesz többek között Varró Dániel költő, Bogdán Zsolt színművész, Berecz András énekes-mesemondó, Rubold Ödön színművész vagy A Dal televíziós műsorból ismert finalisták, Tempfli Erik és Hegedűs Bori.

Az Irodalmi Kavalkád házigazdái Juhász Anna irodalmár és Vecsei H. Miklós színművész, író.

A magyar irodalom kiemelkedő alakjaira emlékszünk idén

Tamási Áron (1897–1966) író, az erdélyi és az egyetemes magyar irodalom kimagasló alakja 125 évvel ezelőtt született Farkaslakán. Műveinek jelentős szervező elve a mesei elemekkel elért jelképteremtés. Bár számos regényt, elbeszélést és drámát alkotott, az olvasóközönség köztudatába mégis leginkább Ábel című regénytrilógiája (Ábel az országban, 1933; Ábel a rengetegben, 1932; Ábel Amerikában, 1934) révén került be. Tamási egész életében hiteles volt. Hűséges a szülőföldhöz, a tanult és hitt értékekhez, a magyar nyelvhez, a hazához. Tamási Áron saját ars poeticájában is hirdette:

Nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk.

2022-ben Nemes Nagy Ágnes Kossuth-díjas költő születésének 100. évfordulója tiszteletére a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum centenáriumi eseménysorozatot indított. 1922. január 3-án született Nemes Nagy Ágnes költő, műfordító, esszéíró és pedagógus. Diákkorától kezdve írt verseket, folyóiratokban 1945-től publikált. 1941-ben küldte el verseit Szerb Antalnak, aki mestere lett. Első, Kettős világban című verseskötete 1946-ban jelent meg, amivel elnyerte a Baumgarten-díjat, első válogatott kötetéért kapta a József Attila-díjat és életművének elismerésére a Kossuth-díjat. 1946-ban alapította férjével, Lengyel Balázs műkritikus, íróval közösen az Újhold című irodalmi folyóiratot. Költői munkája mellett jelentős műfordító, illetve a magyar esszéirodalom kimagasló művelője volt.

A POKET célja az egymásra figyelőbb városi közösség kialakítása

A POKET a Vecsei H. Miklós ötlete alapján létrehozott zsebkönyv projekt, amelynek során zsebkönyvautomatákat helyezünk el Magyarország forgalmas helyein. Az automatákból okostelefon-méretű, minőségi zsebkönyveket vásárolhattok 1500 forintért klasszikus és kortárs címekkel. A POKET célja az olvasásnépszerűsítésen túl, hogy a zsebekből kilógó színes könyvek tulajdonosai akár csak egy összenézés erejéig társak lehessenek egy színesebb, egymásra figyelőbb városi közösség kialakításában.

A POKET nemcsak könyv, hanem egy egymásra figyelő közösség jelképe, ahol hiszünk az elmélyülésben, a minőségi időtöltésben és az őszinteségben. Ha változtatnál a világon, először te változz! Mi veled vagyunk

– olvasható a poketonline.hu honlapon.

Az Irodalmi Kavalkád április 10-én 10 órától 22 óra 30 percig tart az Akvárium Klubban. Bővebb információ a programokkal kapcsolatban az esemény Facebook-oldalán olvasható.

Borítókép: MTVA / Hagyaték / Keleti Éva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában