Útközben Erzsébet királynéval

2022.04.02. 11:30

Sisi-kiállításra készül a gyulai Almásy-kastély

Közös kiállítást készít Erzsébet királynéról a Gödöllői Királyi Kastély és a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont; az időszaki tárlat május 25-én nyílik és egy éven át tart - hangzott el a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján a helyszínen szerdán.

Fekete-Dombi Ildikó, az Almásy-kastélyt működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, az állandó kiállítás mellett rendszeresen kínálnak programokat, új, időszaki kiállításokat a városban élők és a Gyulára érkező turisták számára.

Az "Útközben Erzsébet királynéval" munkacímű kiállítás az időszaki kiállítótér négy termében négy fő témát jár körül: Sisi utazásait, a sporthoz való kapcsolatát, a szépségét és azt, hogyan alakult ki körülötte a mai napig tartó kultusz.

Fekete-Dombi Ildikó elmondta, a kiállításba belecsempészik a rájuk jellemző interaktív elemeket, ám erről egyelőre nem kívánt több részletet elárulni.

Fábián Tamás, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője elmondta, a tárlat nemcsak térben, hanem időben is körbejárja a "magyarok királynéja" utazásait, egyúttal egy belső utazás is lesz. A kiállításon megpróbálnak viszonyítási pontokat adni a mai kor emberének: 

egy tükörben mindenki megnézheti, milyen karcsú volt a királyné dereka; de egy kilométerszámláló megmutatja majd, mennyit utazott Sisi a férjével, míg mennyit utazik egy ma élő átlagos ember. A szépséggel kapcsolatos teremben látható lesz majd, miket evett Sisi, és hogy az ma hány kalóriának felel meg.

Ujváry Tamás, a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, Magyarországon még sosem rendeztek külső helyen tárlatot; a gyulaira mintegy félszáz tárgyat kölcsönöznek, nem egy közülük még soha nem volt kiállítva. Megjegyezte, a gödöllői múzeum rendelkezik a világ legnagyobb Sisi-gyűjteményével.

Az utazásokkal kapcsolatban elmondta, a császári és királyi pár sokat utazott, külön utazóbútoraik voltak, a célállomásokon direkt a számukra készített eszközökkel látták őket vendégül, ebből több eredeti tárgyat be tudnak mutatni. Kölcsönadják Sisi lovaglóruháját, amellyel azt is be tudják mutatni, hogyan lovagolhattak a korban a nők.

Fábián Tamás az MTI-nek elmondta, készíttetnek egy dámanyerget, amelyet a látogatók ki is próbálhatnak majd.

Kovács József, Békés megye 3. választókerületének fideszes országgyűlési képviselője felelevenítette, hogy 165 éve, 1857. május 25-én érkezett Békés megyébe és töltötte az éjszakát az akkor Wenckheim tulajdonban lévő gyulai kastélyban a császári pár. Utazásukat árnyként lebegte be, hogy nagyobbik lányuk életét veszítette Magyarországon.

A politikus elmondta, 

pünkösd vasárnap a kastély előtt ingyenes előadást tart a Nemzeti Lovas Színház, a Sisi lóháton című előadáson ismert operettekből és musicalekből adnak elő részleteket több nyelven.

Fábián Tamás hozzátette, kísérőrendezvényt a Stefánia-szárnyban is terveznek tartani, egy Sisi-korabeli menüsorból összeállított vacsorára várják majd az érdeklődőket.

Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) polgármester arról szólt, hogy a felújított műemléki épületet újra és újra meg kell tölteni élettel, ilyen "példaértékű" kiállításokkal vissza lehet csalogatni azokat is, akik már látták az állandó kiállítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában