Európa Digitális Kincsei

2022.05.04. 18:30

Száműzetés, migrációs hullám és szolidaritás címmel nyílik kiállítás a Várkert Bazárban

A Magyar Nemzeti Levéltár Európa Digitális Kincsei című, hat ország részvételével megalkotott három részes kiállítás-sorozatának második részeként nyíló tárlat május 6-tól várja a látogatókat a Várkert Bazárban.


Milyen mértékben fogadják be a közösségek azokat, akik reményekkel telve vagy rászorulóként érkeznek hozzájuk? Mennyire készek ezek a társadalmak szolidaritást vállalni az elnyomottakkal és lakóhelyüket elhagyni kényszerülőkkel szemben? Mekkora értéket tulajdonítanak annak a kulturális sokszínűségnek, amely az országhatárokon átívelő vándorlásból ered? A kiállítás a történelmi szempontból vizsgált kérdéseket, és a hozzájuk kapcsolódó események sorozatát 47 kulcsdokumentum segítségével mutatja be

– olvasható a Magyar Nemzeti Levéltár közleményében.
 A Várkert Bazárban nyíló tárlaton a dokumentumok három fő kategóriába sorolhatók. Foglalkoznak a munkával kapcsolatos migrációval, bemutatják a háborúval kapcsolatos vándorlást és a politikai felkelésekhez, forrongásokhoz és üldöztetéshez kapcsolódó emberi áldozatokat is.

Több dokumentum az emberi természet sötét oldalát mutatja be, számos történet viszont azoknak segít, akik reményt keresnek.
Az Európa Digitális Kincsei című kiállítás-sorozat második részeként nyíló tárlat a 2018-ban útjára indult European Digital Treasures című projekthez kapcsolódik, melynek célja a levéltári anyagok minél szélesebb körű, főként digitális formában történő bemutatása. 

A projekt nemzetközi konzorciuma ennek érdekében eddig három digitális, transzmédia kiállítást hozott létre.  A kiállítások 2021-ben indultak vándorútjukra, hogy körbejárják Norvégiától Ausztrián és Magyarországon át Portugáliáig, Spanyolországig és Máltáig a konzorcium levéltári partnereinek kiállítóhelyeit.  
A tárlaton fiatal dizájnerek munkái is megtekinthetők, akik a portugál, a norvég, a máltai, a magyar és a spanyol archívumok irataiból inspirálódva terveztek használati tárgyakat, vagy adaptálták azok motívumait hétköznapi eszközökre.A digitális felületeken a fiatalabb látogatókat a kiállítási tematikához kapcsolódó 3D végtelen futó videójáték, virtuális szerepjáték, kvíz- és memóriajátékok is várják.
 A Száműzetés, migrációs hullám és szolidaritás című kiállítást augusztus 5-ig lehet megnézni. A belépés ingyenes.

A tárlat az Európai Unió Kreatív Európa Programja részfinanszírozásában jött létre a Várkapitányság támogatásával.
 

Borítókép: A Visegrádi Csoport (V4) természeti csodáit bemutató fotókiállítás a Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpáin 2022. április 21-én. Fotó:
MTI/Illyés Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában