Olasz nyelven

2022.06.01. 08:19

Don Carlos-premierre készül az Opera

A Magyar Állami Operaház most a Verdi által 1886-ban készített utolsó, modenai változatot mutatja be.

Frank Hilbrich rendezésében, az ötfelvonásos, olasz nyelvű, modenai változatban mutatja be vasárnap Verdi Don Carlos című operáját a Magyar Állami Operaház.

A tavalyi online premiert követően vasárnaptól színházi keretek közt is látható előadássorozatban Matthew Polenzani betegsége miatt a címszerepet Carlo Ventre és Pataki Adorján énekli, az Opera együtteseit Leonardo Sini dirigálja - olvasható a dalszínház MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Mint felidézik, Verdi a Párizsi Opera megbízásából eredetileg francia nyelven írta meg a Don Carlost, a fiatal spanyol infáns és szerelme, Valois Erzsébet történetét. A darabot 1867-ben mutatták be a Szajna-parti városban, és egy évvel később már Pesten is színre vitte a Nemzeti Színház, ahol 24 előadást ért meg. A Magyar Állami Operaház 1934-ben Oláh Gusztáv, 1969-ben Mikó András rendezésében állította színpadra, és 2015-ig összesen 629 alkalommal tűzte műsorára.

A Don Carlos terjedelme miatt a legtöbb átdolgozásban ismert Verdi-opera, a módosításokat, húzásokat számos alkalommal maga a szerző készítette. A Magyar Állami Operaház most a Verdi által 1886-ban készített utolsó, modenai változatot mutatja be, amelyben a szerző visszaállította többek közt a mű I. felvonását. Itt Don Carlos és Valois Erzsébet a fontainebleau-i erdőben még azelőtt szerelmet vallanak egymásnak, hogy kiderülne, Fülöp király lesz a hercegnő hitvese.

Az ilyen és ehhez hasonló drámai részletek még jobban kidomborítják a szereplők közti összefüggéseket, az állami és egyházi intrikák viszonyrendszereit. Ez Frank Hilbrich rendező lélektanilag kidolgozott színrevitelének is központi eleme, amelyben az egyén szabadságának lehetőségeit vizsgálja egy embertelen környezetben - olvasható a közleményben.

Mint írják, az előadás szimbolikában gazdag díszleteit Volker Thiele, a mai kort idéző jelmezeit Gabriele Rupprecht tervezte.

A címszerepben Matthew Polenzani megbetegedése miatt Carlo Ventre uruguayi tenor lép színpadra június 5-én, 8-án és 18-án, aki korábban az Opera 2019-es margitszigeti Parasztbecsület-előadásában már bemutatkozott Turiddu szerepében, az idei évadban pedig eredetileg a június 10-én induló Andrea Chénier-előadások címszerepe kedvéért érkezett Budapestre.

Június 11-én és 18-án Don Carlos szerepét a Kolozsvári Magyar Opera tenorja, Pataki Adorján veszi át, aki már egy évtizede rendszeres vendége a budapesti dalszínháznak is.

A további főbb szerepeket Palerdi András (II. Fülöp), Szegedi Csaba (Posa márki), Ádám Zsuzsanna (Valois Erzsébet), Gál Erika (Eboli hercegnő), Gábor Géza (Főinkvizítor) és Köpeczi Sándor (Szerzetes) alakítja. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát (karigazgató: Csiki Gábor) Leonardo Sini olasz karmester dirigálja.

Borítókép: Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója beszél a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyháza kulisszajárás keretében tartott bemutatóján 2021. október 6-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában