Filmen a My Land

2022.07.21. 11:10

Dokumentumfilm készült a Recirquelről

A Recirquel My Land című produkciójáról az ARTE európai kulturális tévécsatorna által készített filmet. Az én országom - Az én országom? Ukrán artisták művészet és háború között című filmet július 24-én, vasárnap mutatják be.

A Recirquel éppen történetének leghosszabb turnéján vett részt Franciaországban a My Landdel, amikor február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát. A háború egyetlen pillanat alatt alapjaiban formálta át az előadás jelentését és a produkció artistáinak életét.

A társulat fiatal művészei Ukrajnából származnak, a Vági Bence művészeti vezető rendezte, négy éve bemutatott, és azóta a világot bejárt My Land pedig az ő személyes történeteikről, szülőföldjükhöz, hazájukhoz fűződő viszonyukról mesél a cirkusz és a tánc eszközeivel.

A háború kitörésével gyötrő kérdésekkel szembesültek a fiatal művészek, akiknek szülei, testvérei, szerelmei, gyermekei és barátai Ukrajnában maradtak. Játszani tovább vagy visszatérni és harcolni? Fel lehet-e állni a színpadra, miközben bombázzák a várost, ahol a szeretteik laknak? Mi a művész felelőssége a háborúban, és mivel tudja a legjobban szolgálni hazáját?

A német Ilka Franzmann rendezte dokumentumfilm (Mein Land - Mein Land? Ukrainische Artisten zwischen Kunst und Krieg) a My Land alapjaira építve a szereplők személyes történetein keresztül tárja fel a művészek kétségekkel teli napjait.

A folyamatosan érkező drámai hírek kíséretében nemcsak a szereplők dilemmáit ismerheti meg a néző, hanem egyéni sorsukat, hazájukhoz való viszonyukat, amelyet az előadás felvételei, valamint a fellépések és próbák hangulatképei foglalnak keretbe.

A filmben az artisták nyíltan beszélnek a bennük zajló folyamatokról, vívódásról - dühről, félelemről, tehetetlenségről -, és arról, hogyan nyertek egyik napról a másikra teljesen új értelmet számukra az előadás szimbólumai és jelenetei.

A kétségbeesés első reakciói után arra ébredtek rá, hogy számukra a művészet az az eszköz, amellyel hallathatják hangjukat. A darab hamar az Ukrajna iránti szeretet kifejezésévé formálódott át bennük, és legbensőbb érzéseiket színpadra állítva játszottak tovább a hazájukért.

Mint írják, a dokumentumfilm rendezője az előadás felvételét látva ajánlotta a német-francia tulajdonú ARTE európai kulturális televíziócsatorna figyelmébe a Recirquel és az ukrán artisták történetét. A csatorna vezetői egy nap alatt megvették a filmötletet. 

A stáb márciustól kezdve több hónapon át forgatott a művészekkel Franciaországban, Hollandiában és Magyarországon, a Müpában, valamint a Recirquel próbatermében.

A dokumentumfilmet július 17-én 17 órától elsőként a tévécsatorna előfizetői láthatták Németországban és Franciaországban, július 18-tól az ARTE weboldalán egész Európában elérhető az alkotás angol, német, francia és spanyol felirattal, az előadásnak a Müpa Fesztivál Színházában, az intézmény stúdiója által rögzített felvételével együtt.

A My Land című produkció Magyarországon legközelebb július 25-én és 26-én látható a Művészetek Völgye Cirque du Tókert színpadán, Vigántpetenden.

Borítóképünkön jelenet a filmből. Forrás: Recirquel/Facebook

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában