Tánc, ének, mese

2022.08.03. 10:07

A nyári fesztiválok résztvevőinek is gazdag programot kínál a Hagyományok Háza

Az villánykövesdi Ördögkatlan fesztivált augusztus 3-6. között, a kővágóőrsi Kőfesztet és a gyergyói EgyFesztet augusztus 4-7. között tartják. Mindegyik helyszínen hagyományőrző programok is várják az érdeklődőket.

Villánykövesden, ezen az Árpád-kori kis baranyai településen ÖsszNépi Katlan néven hirdeti programjait augusztus 3-6. között a fesztiválozóknak a Hagyományok Háza, amely mindennap tánccal, énekkel, játékkal, mesével és kézműves foglalkozásokkal várja a kicsiket és a nagyokat egyaránt.

Korpás Éva A pozsonyi sétatéren, a Csurgó zenekar Három egész napon át című előadásait a Teleki Liget nagyszínpadán mutatják be a Hagyományok Háza szervezésében.

A programok fókuszában a népviselet és az öltözködés áll, az autentikus népviselettől a már ismert kis fekete ezer árnyalatáig többféle módon találkozhat a közönség gyönyörű öltözetekkel és kiegészítőkkel.

Pajtahangulat az Ördögkatlan fesztiválon
Forrás: Hagyományok Háza

A házigazdák a Project F táncosai lesznek, akik a fesztiválnapok különböző pillanataiban és a fesztivál különböző pontjain hívják táncba a közönséget.

Az Ördögszieszta a Teleki Ligetben hűsítő fröccs fogyasztása közben közös éneklésre, mesélésre, beszélgetésre invitálja a lazítani vágyókat. A gyerekek és a gyereklelkűek a délelőtti, kora délutáni órákban a Teleki ligetben próbálhatják ki ügyességüket, a vállalkozó kedvű fesztiválozók népi sportjátékokat játszhatnak. A védett, műemlék pincesor az ország egyik leglátványosabb műemlék együttese, az apró pincék fotókiállításoknak és különleges kézműves műhelyeknek adnak otthont.

A Balaton-felvidék is várja a fesztiválozókat

A nyári fesztiválok sorában idén augusztus 4-7. között a Káli-medencei Kővágóőrsön is megjelenik a Hagyományok Háza. A Folkudvar programkínálatával a település új szabadtéri rendezvényhelyszínén, a Botond pajtában találkozhat a közönség.

A kézműves műhelyek már délelőttől várják a közönséget. A Merende műhely a néphagyományokból ismert emberléptékű gyermek-, illetve felnőttjátékok újraélesztésével kínál egész napos eszközös játszatót kicsiknek és nagyoknak. A fából készült játékokkal mindenki kipróbálhatja ügyességét és a közös játék örömét. Egész nap üzemel a Mosoda, ahol a gépek előtti világban használt eszközökkel kipróbálhatók az olyan hétköznapi tevékenységek, mint például a mosás.

Idén is lesz népviseletbemutató a Kőfeszten
Forrás: Hagyományok Háza

Ugyancsak a gyerekek kedvence lehet a Csimota Folkudvar. A táncosok és zenészek vezetésével minden délután népi játékokon és gyerektáncházban mulathatnak a gyerekek, és még a viseleteket is felpróbálhatják. A táncszünetekben Fábián Éva népi énektanár, énekes, mesemondó köré gyűlhetnek a kicsik.

Este a napra a Gyerekkoncert és táncház teszi fel a koronát. Az utolsó nap vendége a vajdasági Fokos zenekar, amely a Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozója alkalmából muzsikál a Botond pajtában.

Erdélyben is megtalálhatják számításaikat a fesztiválozók

Második alkalommal rendezik augusztus 4-7. között Gyergyószentmiklóson és környékén az összművészeti EgyFeszt fesztivált, ahol ugyancsak jelen lesz a Hagyományok Háza Folkudvara.

Az EgyFeszt fesztivál megálmodóinak nem titkolt szándéka, hogy a Gyergyói-medence tartósan felkerüljön Erdély és a Kárpát-medence kulturális térképére. Van mit bemutatni, a régió hagyományai, zenei világa, idegenforgalmi nevezetességei egyediek Európában.

A négynapos seregszemlén mintegy háromszáz fellépő mutatkozik be, közöttük a Gipsy Kings együttes, az Irie Maffia, a Wellhell, Hobó és Lajkó Félix. A nagyszínpad a gyergyószentmiklósi futballpályán, a kisszínpad Szárhegyen, a Lázár-kastély udvarán várja a több ezer fősre becsült látogatósereget.

Történelmi környezetben az EgyFeszt résztvevői
Forrás: Hagyományok Háza / EgyFeszt

A Hagyományok Háza és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány szervezésében megvalósuló Folkudvar délelőttönként a családoknak kínál programokat, így mindennap kézműves foglalkozásokat, bemutatókat tartanak a Portéka Egyesület szervezésében, majd a gyerektáncház zárja a programnak ezt a részét. A talpalávalót négy napon át a Fölszállott a páva versenyen is kiemelkedő sikert arató Üver zenekar húzza más együttesek társaságában.

A délutánokon ismeretterjesztő előadások hangzanak el, és a résztvevők megismerkedhetnek a gyergyói táncokkal és énekekkel is. Minden fesztivál kiemelkedő eseménye az esti koncert, idén a Mocorgók Néptáncegyüttes, a Kedves zenekar, a Tükrös zenekar, Paár Julcsi és a Bazseva zenekar lépnek színpadra. Természetesen a négy estét az éjszakába nyúló táncház zárja.

Borítókép: Hagyományőrző program az egyik korábbi Kőfeszten, fotó: Hagyományok Háza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában