Ajándékozás

2022.12.03. 08:00

Tízmillió forintnyi könyvadománnyal támogatja a magyar iskolaválasztást a Béres

Több mint ezerkétszáz példány Szép magyar ének kötetet ajándékozott a Rákóczi Szövetség részére a Béres Alapítvány azzal a kifejezett céllal, hogy a gyermekekkel a magyar dalkincset megismertesse, ezáltal elősegítse a magyar nemzettudat megőrzését és fejlesztését.

Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke könyvet ad át egy szülőnek a felvidéki Rozsnyó magyar tannyelvű alapiskolájában

Forrás: Béres Gyógyszergyár Zrt.

A Béres Alapítvány a kezdetek óta a program mellett áll, és az anyagi támogatáson túl Béres József Szép magyar ének című köteteinek felajánlásával is segíti a kezdeményezést.

A 10 millió forint értékű könyvadományt a Szövetség közel 500 településen adja át az iskolakezdő gyermekek családjainak, a magyar iskolaválasztást elismerő ösztöndíjával együtt. A Felvidéken mintegy 3600, a Vajdaságban 1300, Erdélyben és a Partiumban több mint 2400 iskolakezdő, valamint 200 moldvai csángó gyermek részesül ösztöndíjban, és nagy gondot fordítanak a kárpátaljai iskolakezdőkre is.

Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke és Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke, a Szép magyar ének kötetek szerzője idén is örömmel vett részt az iskolakezdők köszöntésén. A rozsnyói Fábry Zoltán Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában november 24-én megrendezett ünnepi programon a környékbeli magyar intézmények elsős diákjait köszöntötték, és az iskolakezdőknek átadták a daloskönyvet. 

A Szép magyar ének című könyv borítója

 

Béres József a könyvek átadásakor hangsúlyozta: 

„Fontosnak tartom, hogy ha van rá lehetőség, a határainkon túl élő magyarok is magyar iskolába írassák be gyermekeiket, hiszen nemzettudatunk megőrzésében fontos szerepe van nyelvünk és kultúránk ismeretének. Szép magyar énekeink műveltségünk fontos részét jelentik. Ahogyan Kallós Zoltán tanította nekünk: »Addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelnünk és magyarul táncolunk.«”

A könyvek felajánlását a Béres Alapítvány mellett  a Miniszterelnökség és Schmitt Pál volt köztársasági elnök kiegészítő támogatása tette lehetővé.

A Rákóczi Szövetség 2004-ben indította el Magyar Iskolaválasztási Programját, amelyben a külhoni területeken élő magyar vagy részben magyar családokat arra ösztönzik, hogy iskolakötelessé váló gyermeküknek magyar nyelvű iskolát válasszanak.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában