Műemlékvédelem

2023.06.21. 10:00

Felújítják és újra felállítják az 1918-ban ledöntött honvédemlékművet a felvidéki Roskoványban

Felújítják és az eredeti helyén állítják fel az első honvédemlékművet a felvidéki Roskoványban. A mementó a Nemzeti Örökség Intézete és a Sine Metu Egyesület együttműködésében kapja vissza régi fényét.

MW

Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Az erről szóló megállapodást Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója és Orosz Örs, a felvidéki Sine Metu Egyesület elnöke kedden írta alá a 174 évvel ezelőtt lezajlott héthársi csata évfordulója alkalmából – közölte a NÖRI kedden az MTI-vel.

A dokumentum értelmében a két szervezet közösen felújítja és eredeti helyén felállítja az első honvédemlékművet, amelynek ünnepélyes felavatása a tervek szerint a csata 175. évfordulóján, 2024. június 20-án lesz.

A közlemény kiemeli: 1851-ben illegálisan állították fel a legelső honvédemlékművet az 1849-es héthársi csata hőseinek emlékére az ütközet közelében, a Bánó család felvidéki birtokán. A mementót 1918-ban cseh legionáriusok döntötték le, de a helyiek elásták, ezzel megóvták azt a megsemmisüléstől.

Az emlékművet a közelmúltban találták meg a Sine Metu Egyesület tagjai, majd az elemeit felújították. A NÖRI a nemzeti emlékezet szempontjából kiemelten jelentősnek tartja az emlékművet, ezért a most létrejött együttműködési megállapodás keretében segítséget nyújt annak helyreállításában az eredeti helyén, az Eperjesi kerületben található Roskoványban.

Mint írták, a NÖRI idén júliusban részt vesz a Sine Metu Egyesület által szervezett Gombaszögi Nyári Táborban, ahol saját sátorral és kerekasztal-beszélgetésekbe bekapcsolódva fog tájékoztatást adni munkájáról, küldetéseiről, többek között a határon túli magyar emlékhelyek Nemzeti Névtérben megjelenítéséről. Utóbbit fogja segíteni a Sine Metu Egyesület a felvidéki magyar emlékhelyek összeírásában, különös tekintettel az 1848–49-es forradalom és szabadságharchoz kapcsolódó emlékhelyekre és sírokra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában