hagyomány

2021.08.15. 18:06

Augusztus második felében mutatják be a Magyarpolányi Passiót

A Krisztus szenvedéstörténetét bemutató előadást augusztus 19-én, 20-án, 21-én, 24-én, 27-én és 29-én este 9-től, a Kálvária-dombnál játsszák.

Hat alkalommal mutatják be hagyományos passiójátékukat a magyarpolányi lakosok augusztus második felében – mondta a darab kórusvezetője az M1 aktuális csatornán.

Grőberné Adorján Renáta közölte: a Krisztus szenvedéstörténetét bemutató Magyarpolányi Passiót augusztus 19-én, 20-án, 21-én, 24-én, 27-én és 29-én este 9-től, a Kálvária-dombnál játsszák.

A körülbelül 150 szereplős előadásban a kórusvezető férje, a falu polgármestere, Grőber József alakítja Pilátust.

A Magyarpolányi Passiót a helyi, alkalmi színi társulat 1993-ban mutatta be először. A darab 2001-ben kibővült és megújult Tömöry Péter rendezésében, 2005 óta pedig Pataki András, Németh Ervin és Katona Imre szövegkönyve alapján játsszák az előadást – mondta Grőberné Adorján Renáta.

A darab zenéje Szarka Gyula Kossuth-díjas zeneszerzőnek köszönhető, a jelmezeket Húros Annamária tervezte – tette hozzá.

Magyarországon az első népi passiójátékot 1922-ben rendezték a Heves megyei Mikófalván, ahol szintén döntően helyiek szerepeltek az előadásban. A passiójátszás hagyományát a Németországról betelepülők hozták Magyarországra – mondta Grőberné Adorján Renáta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában