gyász

2020.06.17. 11:31

Meghalt Csurka László színész

Életének 85. évében hunyt el a Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, érdemes és kiváló művész.

Budapest, 2019. március 10. Csurka László színmûvész a székely szabadság napja alkalmából tartott rendezvényen a budapesti Hõsök terén 2019. március 10-én. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Fia, Csurka Gergely, az ismert sportújságíró így búcsúzott édesapjától egy bejegyzésben:

Csurka László Budapesten született, de még gyerekkorában Békésre költözött a család, mert ott élt a rokonság. Csukra László itt végezte általános és középiskolai tanulmányait. A Szegedi Kiss István Gimnázium tanulójaként aktívan részt vállalt a közösségi munkában. Többek között éveken át ő szavalta március 15-én a Nemzeti dal-t a békési bérház erkélyéről. Emellett sportban is eredményes volt: az akkori kosárlabdacsapat egyik erőssége és többszörös magyar ifjúsági válogatott is volt – emlékezik az Origo.

A Gimnázium befejezése után tanára sugallatára jelentkezett, és fel is vették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahonnan 1955-ben politikai okok miatt eltávolították. Pályáját a Kaposvári Csiky Gergely Színházban kezdte, majd 1958-ban egy évadon át a Déryné Színházban dolgozott. A tehetséges fiatal színészre Németh Antal rendező hívta fel a Nemzeti Színház vezetőinek figyelmét, melynek eredményeként 1959-től a Nemzeti Színház társulatának tagja lett. 2000 és 2012 között a Pesti Magyar Színház társulatának tagja volt, azóta pedig játszott az Újszínház, a Nemzeti Színház és az Erkel Színház darabjaiban. Csurka Lászlót

2004-ben választották a Nemzeti Színház örökös tagjává.

Kiemelkedőt alakított színházban, játék- és tévéfilmekben egyaránt. Színházi szerepei közül érdemes kiemelni Csongort (Csongor és Tünde), Tybaltot (Rómeó és Júlia), Duncan skót királyt (Machbet), Brabantinót (Otello), Boss Finely-t (Az ifjúság édes madara), Égeont (Tévedések vígjátéka). Játszott többek között Az ígéret földjé-ben, a Pacsirtá-ban, a Sellő a pecsétgyűrűn-ben, a Szegénylegények-ben, A veréb is madár-ban, a Sose halunk meg-ben, a Honfoglalás-ban. Számos tévéfilmben és sorozatban is játszott, többek között a Fáklyaláng-ban, a Princ a katoná-ban, a Bors-ban, az Egy óra múlva itt vagyok-ban, A fekete város-ban, valamint a Rózsa Sándor-ban.

Kiváló beszédtechnikájának, jellegzetes orgánumának köszönhetően több mint 500 szinkronszerepet vállalt.

Emellett megszámlálhatatlan rádiójáték közreműködő művésze volt, emlékezetes, fontos karakterszerepekben, többek között a Szabó család-ban.

Csurka László a Jászai Mari-díjat, és a Nemzeti Színház örökös tagja megtisztelő címet is kiérdemelte. Békés város mindig is közel állt szívéhez, nyíltan és büszkén vallotta magát békésinek.

Borítókép: Csurka László színművész a székely szabadság napja alkalmából tartott rendezvényen a budapesti Hősök terén 2019. március 10-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában