a kínálat kárpótol

2021.07.14. 17:45

Plexifallal elválasztva étkezhetnek Hosszú Katinkáék

A július 23-án kezdődő tokiói olimpián a koronavírus miatt az étkezést is szigorú szabályok közé szorították a szervezők.

Forrás: Hosszú Katinka Facebook oldala

A július 23-án kezdődő tokiói olimpián a koronavírus miatt az étkezést is szigorú szabályok közé szorították a szervezők. A kínálat viszont nagy, az ázsiai konyha ínyencségein át a mediterrán kedvencekig, bármiből választhatnak a magyar sportolók az olimpiai falu éttermében.

A koronavírus világjárvány az olimpiára is kihat. A 2020-as játékokat 2021. július 23-tól szigorú szabályok mellett, nézők nélkül rendezik meg Tokióban. A szervezőknek hatalmas kihívást jelent a jelenlegi járványhelyzetben a sportolók étkeztetése is. A koronavírus miatt az olimpikonoknak, csapattagoknak tilos helyi étteremekben étkezniük, csak az olimpiai falu éttermében ehetnek. A magyar csapat egy része már a japán fővárosban tartózkodik. Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára Tokióból adott tájékoztatást az olimpiai falu étterméről, illetve az olimpikonok étkezéséről a mindmegette.hu-nak.

„Amint hivatalosan is megnyitották az olimpia falut július 13-án, az éttermi szolgáltatása is kibővült időben, hiszen 0-24 órában várja a lakókat. Ez egy kétszintes óriási helység a falu közepén, ahol akár 2500 fő tud egy időben étkezni. Itt esznek a sportolók, az edzők, a csapatvezetés tagjai, a szakmai stábtagok; mindenki, aki hivatalos akkreditációval az olimpiai faluban lakik” – mondta Vékássy Bálint, a MOB főtitkára.

Egy sportoló életében óriási eredmény egy olimpián részt venni. A háromszoros olimpiai bajnok úszó, Hosszú Katinka és a magyar csapat többi tagja, azonban most nem olyan légkörre számíthat, mint a korábbi játékokon. A faluban viselniük kell a maszkot, az étteremben pedig egyedül étkezhetnek.

„A vírus elleni szigorú szabályok egyike az, hogy minden ülőhelyet plexilapokkal választanak el a szomszédos és szemközti helyektől. Szintén szabály, hogy külső helyszínről csak erősen ellenőrzött protokoll mellett lehet élelmiszert a faluba bejuttatni” – jegyezte meg a főtitkár.

Az étterem és a kínálat kialakításánál a korábbi olimpiákon szerzett tapasztalatokat is figyelembe vették Tokióban. A faluban szinte a teljes világkonyha bemutatkozik. A kínálat úgy van kialakítva, hogy minden földrész, minden nemzet sportolója megtalálja azt az ételt, amit szeretne.

„Hatalmas a kínálat. Lehet választani grillezett húsételeket, halételeket, tésztaféléket, olasz, mediterrán, ázsiai, japán fogásokat, vagy éppen tenger gyümölcseit. Nagy a saláta-, a gyümölcs-, az édesség-, a joghurt-, a péksütemény-, a tejtermék-, és a jégkrémkínálat is. Jól érzékelteti a széles választékot az 51 féle különböző szósz, a mártások, a majonéz, ketchup, csípős chilis vagy édes öntet. Vannak állandó termékek, amik minden alkalommal fogyaszthatók, és vannak, amik rotálódnak, mint például a sajtfélék. Számos ital közül lehet választani, de természetesen erőteljesen jelen van Coca-Cola is, mint a nemzetközi olimpiai mozgalom partnere” – mesélte a főtitkár.

A szervezők számára az sem lehet kihívás, ha egy sportolónak különleges étrendet írt elő a dietetikus, ahogy az sem, ha valaki vegán, vagy éppen ételallergiával küzd. Az olimpiai faluban szinte végtelen a választék, minden étrendre van megoldás. A vegetáriánusoknak pedig külön pult áll a rendelkezésükre. A sportoló, vagy edzője odamegy a pulthoz, és maga választja meg, mit kíván enni. A sportolók a versenyprogramjuknak megfelelően ütemezve akkor ehetnek, amikor szeretnének, ezt szolgálja a 24 órás nyitva tartás.

„Nagyon fontos dolognak tartom azt is, hogy az étteremben minden ételhez, termékhez tartozik egy kis információs tábla, amelyre angolul, japánul és franciául is odaírják az elnevezését, az összetételt és a tápértéket” – emelte ki Vékássy Bálint. Az olimpiai falu lehetőségeihez tartozik az is, hogy faluszerte több ponton is úgy nevezett „ragadd meg, és menj” állomásokat építettek ki, ahol sorban állás, leülés nélkül tud néhány falatot, vagy kortyot magához venni, aki arra jár, és nincs ideje beülni az étterembe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!