Elismerés

2023.01.28. 17:40

Szoboszlai Dominik nyerte a Magyar Aranylabdát

Szoboszlai Dominik, az RB Leipzig és a magyar válogatott labdarúgója érdemelte ki a Magyar Aranylabda-díjat a 2022-es teljesítményéért.

Szoboszlai Dominik, az RB Leipzig (b) és Alphonso Davies, a Bayern München játékosa a német első osztályú labdarúgó-bajnokság 2023. január 20-i mérkőzésén a lipcsei Red Bull Arénában

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Filip Singer

  A 22 éves futballista a tavalyi győztest, az Union Berlin középpályását, Schäfer Andrást előzte meg a voksoláson, harmadikként pedig Szoboszlai klubtársa, Willi Orbán zárt. 

A Magyar Aranylabda kategóriában csak magyar játékosra lehetett szavazni függetlenül attól, hogy az illető a hazai bajnokságban, vagy külföldön futballozik. 

Szoboszlai 2020 után másodjára végzett az élen, a díjat édesapja vette át. 

A legjobb NB I-es játékos címet az OTP Bank Ligában címvédő és éllovas Ferencvárostól éppen pénteken eligazoló tunéziai Aissa Laidouni kapta két klubtársa, a mali Adama Traore és a norvég Kristoffer Zachariassen előtt. 

A legjobb edzőnek Szabó Istvánt választották, aki tavasszal feljuttatta a Kecskemétet az élvonalba, majd az őszi idényben újoncként második helyre vezette a csapatot az OTP Bank Ligában. Mögötte a Puskás Akadémiát irányító Hornyák Zsolt és a kisvárdai Török László zárt. 

A magyar futballért dolgozó külföldi szakemberek között ismét Marco Rossi szövetségi kapitány végzett az élen. 

Második az a Sztanyiszlav Csercseszov lett, akinek vezetésével az Európa-ligában nyolcaddöntős Ferencváros első magyar csapatként továbbjutott a csoportjából bármilyen nemzetközi sorozatot tekintve. 

A harmadik helyre a zalaegerszegi Rocardo Moniz került. Az olasz szakvezető videoüzenetében megtiszteltetésnek nevezte, hogy megelőzte a zöld-fehérek orosz vezetőedzőjét. 

Az nb1.hu szakportál felkérésére az év sportvezetőjét is megválasztották az újságírók, ebben a kategóriában nem változott a tavalyi sorrend, azaz 

a kisvárdai Révész Attila nyert a ferencvárosi Kubatov Gábor és Hajnal Tamás előtt. 

A Magyar Aranylabda díjat az nb1.hu alapítója és örökös főszerkesztője, a 2012-ben elhunyt Imre Mátyás 1998-ban hívta életre, vagyis az idei volt a 25. alkalom.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!