BL-döntő

2023.06.03. 20:14

Huszonegy év után ismét döntős a Ferencváros

Az FTC 1971 és 2002 után harmadik alkalommal került a legrangosabb európai kupasorozat döntőjébe.

MW

A győztes Ferencváros játékosai ünnepelnek a kézilabda női Bajnokok Ligája elődöntőjében játszott FTC-Rail Cargo Hungaria - Team Esbjerg mérkőzés végén a budapesti MVM Dome sportcsarnokban 2023. július 3-án

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A Ferencváros 2002 után ismét bejutott a női kézilabda Bajnokok Ligája fináléjába, miután 30-29-re legyőzte a dán Esbjerget a budapesti négyes döntő szombati elődöntőjében.

Az FTC 1971 és 2002 után harmadik alkalommal került a legrangosabb európai kupasorozat döntőjébe, de nyernie még nem sikerült.

A Ferencváros ellenfele a címvédő norvég Vipers Kristiansand lesz a vasárnap 18 órakor kezdődő döntőben.

Angela Malestein hét, Emily Bölk hat, Klujber Katrin és Andrea Lekic öt-öt góllal, Bíró Blanka négy, Janurik Kinga öt védéssel járult hozzá a sikerhez.

Ezen a találkozón és a Győr-Vipers elődöntőn is 20 022 volt a hivatalos nézőszám, amely új világcsúcs női kézilabdamérkőzésen.

A magyar csapatból Kovács Anett és Béatrice Edwige hiányzott, a dánok teljes kerettel álltak fel.

A meccs egyik legfontosabb kérdése az volt, hogy a BL négyes döntőjében újonc ferencvárosiak hogyan reagálnak a 20 ezres csarnokban őket fogadó remek hangulatra, de gyorsan kiderült, hogy jól, és egy-két kisebb hiba után átvették a vezetést. Összeszedetten játszott a Magyar Kupa címvédője, de védekezésben nagyon nehezen találta az ellenszert Nora Mörk, Vilde Ingstad, és a BL góllövőlistáját vezető Henny Reistad játékára. Az előző idényben BL-negyedik dánok 9-8-as vezetésénél másfél percig kettős emberhátrányban kézilabdázott a Ferencváros, a hátránya mégsem nőtt.

A 26. percig remekül tartotta magát az FTC, ám az első félidő utolsó négy percét elrontotta - ekkor az Esbjerg 3-0-s sorozatot produkált -, és úgy tűnt, ezzel nagyon nehéz helyzetbe hozta magát.

A második felvonás elején egy hármas gólsorozattal visszazárkózott a magyar együttes, sőt a 43. percben kettős emberelőnyben egyenlített (21-21). Ebben az időszakban újra úgy játszott a Ferencváros, mint az első félidő legnagyobb részében, de megint kettős emberhátrányba került. Az Esbjerg ekkor sem tudta döntésre vinni a dolgot, mert amíg az első félidőben Bíró Blanka, a másodikban Janurik Kinga segítette kapusbravúrokkal a magyar együttest.

LEKIC, Andrea; CVIJIC, Dragana
A ferencvárosi Dragana Cvijic és Andrea Lekic, valamint Kathrine Brothmann Heindhal, a dán csapat játékosa a kézilabda nõi Bajnokok Ligája elõdöntõjében játszott FTC-Rail Cargo Hungaria - Team Esbjerg mérkõzésen a budapesti MVM Dome sportcsarnokban 2023. július 3-án
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI Fotószerkesztőség

A kilencedik perc (4-3) után az 54.-ben ismét az FTC-nél volt az előny (27-26), majd négy perccel a vége előtt - egy újabb 3-0-s sorozat végén - először vezetett kettővel a magyar csapat. A fantasztikus hangulat fokozódott a lelátón, és bár a dánok egyenlítettek, a meccs utolsó támadása a Ferencvárosé volt, a rendkívül taktikus akció végén pedig Emily Bölk megszerezte a győzelmet érő gólt a szinte végig nagyon kiegyensúlyozottan, összeszedetten játszó FTC-nek.

Bíró Blanka négy, Janurik Kinga öt védéssel járult hozzá a sikerhez. A túloldalon Anna Kristensen kilenc, Amalie Milling egy védéssel zárt.

A két csapat hetedik egymás elleni BL-mérkőzésén egy döntetlen és három dán győzelem mellett ez volt a harmadik magyar siker.

Eredmény, elődöntő:
FTC-Rail Cargo Hungaria - Team Esbjerg (dán) 30-29 (13-17)
MVM Dome, 20 022 néző, v.: Backovic, Palackovic (szlovénok)
gólszerzők: Malestein 7, Bölk 6, Klujber, Lekic 5-5, Stolle 3, Szöllősi-Zácsik 3, Kisfaludy 1, illetve Mörk, Reistad 7-7, Ingstad 6, Breistöl 4, Tranborg, S. Solberg 2-2, Heindahl 1
lövések/gólok: 45/30, illetve 42/29
gólok hétméteresből: 5/4, illetve 3/3
kiállítások: 12, illetve 10 perc.

Korábban:
Vipers Kristiansand (norvég)-Győri Audi ETO KC 37-35 (23-18)
a vasárnapi program:
a 3. helyért: Győr-Esbjerg 15.15
döntő: Vipers-Ferencváros 18.00

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!