Helyi bulvár, celeb

2021.06.25. 16:15

Szabó Győző operában tér vissza Szegedre

Közös bemutatóval ünnepli az újraindítás nyarát a Coopera és a Szegedi Nemzeti Színház az Újszegedi Szabadtéri Színpadon. A Szöktetés a szerájból vígoperát júliusban két este is megtekintheti a közönség. A történetet Juronics Tamás rendező a 21. századba ültette át. Szelim pasa szerepében Szabó Győzőt láthatják a nézők, aki lapunknak elmondta, odavan Szegedért, ez a szerep pedig hatalmas megtiszteltetés számára.

Koós Kata

Egészen a történet végéig nehéz eldönteni, hogy Szelim pasa jó vagy gonosz. Fotó: Győri Nemzeti Színház

Forrás: Győri Nemzeti Színház

Rabságról, hűségről, szabadságvágyról, megbocsátásról és az igaz szerelem erejéről me­­sél Mozart három felvonásos vígoperája, amely Debrecen és Győr után július 23-án és 24-én a Szegedi Szabadtéri Játékok újszegedi színpadára érkezik. A Szöktetés a szerájból a Coopera produkciója, amely három éve hív életre opera-előadásokat hazánk vidéki színházaival együttműködve az operajátszás népszerűsítése érdekében.

A mű­­vet a Kossuth-díjas Juronics Tamás álmodta színpadra. Az 1600-as években játszódó történetet a 21. századba ültette át.

Lelki akadályok

– A mű gondolati magja a hű­ségen alapuló, igaz szerelem hatalma. A tiszta szerelem és a szabadságvágy képviselői áll­­nak szemben a számukra ellenséges hatalommal. Bár cselekménye a szöktetés előkészítése és kivitelezése, a mondanivalót tekintve mégsem ez a legfontosabb. A lényeg, hogy a szereplőknek lelki akadályokon kell áthatolniuk. A darab két szerelmes párjának, sőt még az ellenségnek, Szelim pasának is el kell igazodnia az érzelmek labirintusában – foglalta össze a darab számára legfontosabb üzenetét a rendező.

Új kihívások

Szelim pasa prózai szerepében Szabó Győzőt láthatja a közönség, aki lapunknak elmondta, Szeged különlegesen kedves város szívének.

– Szerintem az ország legjobb városa, odavagyok érte. Mindig süt a nap, csodálatos a Tisza-part, pezseg a kultu­rális élet, fiatalos, nagy örömmel járok vissza évről évre – mondta el lapunknak. A színész nem első alkalommal lép fel a szabadtérin. 2014-ben a Háry János előadásba, azt követően Shakespeare Tévedések vígjátéka komédiájában láthatta a Dóm tér közönsége.

– Nem mindig játszik az ember négyezer ember előtt, lenyűgöző élmény. Ráadásul a szegedi néző jófajta, szakértő néző – közölte.

Egészen a történet végéig nehéz eldönteni, hogy Szelim pasa jó vagy gonosz.
Fotó: Győri Nemzeti Színház

Arról is beszélt, hogy első alkalommal játszik prózai szerepet operában, amely új kihívásokat hozott számára.

– Igazán megtisztelő ez a szerep mind a helyszín, mind a műfaj, a rendező és a kiváló operaénekesek miatt. Persze minden szerep kihívás, de ez különösképpen. Egész más egy opera dinamikája, mint a megszokott színpadi vagy filmes szerepeim. Nehéz műfaj, a gyors párbeszédek helyett hosszas áriák hangzanak fel. Teljesen más a ritmusa, mint amit eddig megszoktam, minden kicsit hosszabban történik, de nagyon szép kihívás – részletezte.

Hozzátette, karaktere jelle­­me is felettébb összetett.

– Sokan rossznak ábrázolják Szelim pasát, érzelemmentesnek, uralkodónak. Holott ő szerelmes, és szenved attól, hogy nem viszonozzák. Szerintem egé­­szen a történet végéig nehéz eldönteni, hogy ő valójában jó vagy gonosz. A végén azonban, úgy gondolom, a válasz egyértelművé válik – magyarázta.

Parádés szereposztás

A két előadás szereposztása a ha­­zai művészvilág kiválóságait sorakoztatja fel, és a Szegedi Nemzeti Színház két fiatal tehetsége is bemutatkozik. A július 23-i előadáson Konstanze szerepében a Kossuth- és Liszt-díjas Kolonits Klárát láthatjuk, Belmonte megformálója László Boldizsár lesz, de színpadra lép Nánási Helga, Cseh Antal és Szerekován János is. Július 24-én a női főszerepben Ferenczy Orsolya, a hűséges Pedrillo szerepében Tötös Roland debütál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában