Szegedi Tudományegyetem

2022.01.17. 21:03

Új weboldallal és cikkel köszönti az SZTE a szülinapos Karikó Katalint

Január 17-i születésnapja alkalmából a Szegedi Tudományegyetem új, magyar és angol nyelvű weboldallal és cikkel köszönti Karikó Katalint. Az SZTE kutatóprofesszora e jeles napon Hanoiba érkezett, ahol a „VinFuture Award Week” egyik vendégeként ünnepelték, szülinapi tortát és virágcsokrot is kapott.

delmagyar.hu

Fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Kuklis István

Fontosak a személyes kapcsolatok. Higgy önmagadban! Koncentrálj arra, amit megtehetsz, amin változtathatsz!” Karikó Katalin tételmondatokba sűrített jó tanácsait emeli ki a Szegedi Tudományegyetem új weboldala. – írja az SZTE közleményében.

Az SZTE kutatóprofesszora a 2021/2022. tanévet megnyitó ünnepségen a gólyákhoz fordulva, útravalóul osztotta meg tapasztalatai egy részét. Karikó Katalin nagyhatású beszédét és a világhíressé lett mRNS-kutatóval kapcsolatos információkat is könnyen elérhetővé teszi az SZTE honlapjáról megnyitható tematikus weboldal.

A „Kisújszállástól Szegeden át a világhírig” fejezetben például új, eddig nem ismert fotókra bukkanhat az érdeklődő. „A tudomány, mindenek előtt” című rész az ismeretterjesztést szolgálja. A weboldal „Díjak, elismerések” fejezete iránytűt ad Karikó Katalin több mint hetven elismerésének a tematizálásához.

A Covid-19 világjárvány megfékezésére hivatott mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését felfedezéseivel megalapozó kutató január 17-i születésnapján frissült az SZTE Klebelsberg Könyvtár „Karikó Katalin virtuális kiállítás” anyaga. Az új weboldalról is elérhető dokumentumtár egyik újdonsága az a videofelvétel, amelyen Karikó Katalin, mint a „For Women in Science” fesztivál díszvendége osztja meg inspiráló gondolatait.

Az SZTE hírportál a „Tisztelgés a tudósnak” – fotók és emlékek a január 17-én születésnapját ünneplő Karikó Katalinról című cikkel köszönti az egyetem kutatóprofesszorát.

Ma Hanoiba érkezett, szülinapján tortával és virágcsokorral köszöntötték a világhíres magyar biokémikust. Karikó Katalin a 2022. január 18. és 21. közötti „VinFuture Award Week” egyik vendégeként a „Science for Life” szimpóziumon is részt vesz. A kutatók az energia, a mesterséges intelligencia és az egészség témaköréről beszélgetnek – adta hírül a vietnamnews.vn.

A tudomány jövőjéről több Nobel-díjas tudóst, többek között a Szegedi Tudományegyetemhez és az ELI-hez több szállal is kötődő, az ultrarövid impulzusú lézererősítő technológia „atyjának” tartott Gérard Mourou fejti ki álláspontját.

Az „Egészség jövője” szekcióban a „Breakthrough Prize in Life Sciences 2022” társdíjasai, köztük Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora mutatja be a Covid-19 vakcinatechnológiát megalapozó felfedezéseit.

A „VinFuture Science Week” programjában a híres tudósok szenvedélyeikről, eredményeikről és áldozataikról is mesélnek. A rendezvénysor a VinFuture-díjat elnyert kutatók tudományos párbeszédével zárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában