Új ötfontos és ötvenpennys

2022.09.30. 21:45

Új király, új érme

A Brit Királyi Pénzverde pénteken mutatta be Londonban az új ötfontos és ötvenpennys pénzérméket, amelyeken III. Károly brit uralkodó portréja látható – írta az MTI.

J. Z.

A Brit Királyi Pénzverde által közreadott kép az új ötfontos érméről. fotó: MTI

A Bank of England tájékoztatása szerint 2024 közepén kezdik meg forgalomba bocsátani a 74 éves király portréját viselő fontbankjegyeket, de egyelőre a néhai királynő portréját viselő érmék is forgalomban maradnak. Nagy-Britanniában 1952 óta nem adtak ki olyan érméket, amelyeken nem a királynő arcképe szerepelt. Az Egyesült Királyságban jelenleg körülbelül 27 milliárd pénzérme van forgalomban II. Erzsébet arcmásával. 

A királynő az Egyesült Királyság leghosszabb ideig, 70 évig hivatalban lévő uralkodója volt. Édesapja, VI. György 1952-es halála után, mindössze 25 évesen került a trónra. Erzsébetet 1953. június 2-án koronázták meg a Westminster Abbey-ben. Az Egyesült Királyság mellett további 14 állam – többek között Kanada, Ausztrália, Új-Zéland – államfője, valamint az anglikán egyház vezetője volt.

II. Erzsébet 96 évesen, szeptember 8-án hunyt el a családja körében a skóciai királyi rezidencián, Balmoralban. Halálával legidősebb fia, Károly walesi herceg lett az Egyesült Királyság uralkodója. 

A Brit Királyi Pénzverde által közreadott kép az új ötfontos érméről. fotó: MTI 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában